Vlagatelji bi morali pozdraviti vrnitev nihajnosti

Članek slika

Kar te ne ubije, te okrepi, pravi rek, katerega bi lahko v svojo strategijo investiranja prenesli tudi dolgoročni vlagatelji. 

Zadnji pretresi, povezani z dogajanjem okoli Donalda Trumpa ter špekulacij o trgovinski vojni, so dobro pretresli trge in smo končno tudi dočakali korekcijo, začetek katere sega v zadnje januarske dni. Ampak namesto tega, da bi na to gledali kot na konec dolgoletnega obdobja rasti, bi morali na to gledati kot na oblikovanje bolj trdne podlage pred nadaljevanjem rasti. 

Kratkoročni spomin škoduje vašemu portfelju

Če kdo misli, da trgi v obdobjih rasti le rastejo, je žal naiven. Leto 2017 se bo v zgodovino zapisalo kot izjema, in ravno ta izjema je spremenila miselnost vlagateljev. Nenazadnje smo v letih 2015 in 2016 doživeli skupno 7 korekcij, oba leta pa sta vlagateljem prinesla pozitivno donosnost. 

Večina bi korekcijo trga definirala, kot padec vrednosti delnic za vsaj 10 odstotkov. Korekcija je tudi zdrava za trg, saj prepreči pretirano napihovanje cen delnic in obenem v večini primerov predstavlja dobro nakupno priložnost. Po eksplozivni rasti tečajev delnic, ki smo jo vlagatelji beležili od zadnje krize do letos, je minilo že veliko let in vlagatelji so postali vse bolj požrešni. Namesto previdnosti, je na trgu prevladoval pohlep, saj je vlagatelje bolj skrbelo dejstvo, da bodo zamudili rast. Pohlep pa ima tudi grdo stran in to smo videli v zadnjih 2 mesecih. 

Dejstvo je, da nihče ne ve, kdaj bo prišlo do korekcije. Čeprav je po navadi pozitivna, saj pokaže, da je trg še vedno zdrav ter ponudi dobro nakupno priložnost. Seveda le ob predpostavkah, da so za to prisotni pogoji in je korekcija posledica kratkoročnih pretresov. 

Ni medved, ni bik, prej zajček

Gledano tako iz tehničnega, kot tudi fundamentalnega vidika, je slika optimistična. Vrednotenja so postala znova privlačna, ameriški indeks S&P 500 pa je včerajšnji dan zaključil pred zelo močnim podpornim nivojem, katerega bo le stežka prebil. Čeprav smo daleč od medvedjega trga, je stanje takšno, da bi le redki rekli, da se nahajamo v bikovem trgu. Zato nekateri analitiki pravijo, da se nahajamo v zajčjem trgu, saj smo deležni nadpovprečnih skokov v vseh smereh. 

Glede na gospodarske kazalce, se trenutno nahajamo v enem izmed najbolj zdravih obdobjih. Zaposlenost, plače, inflacija, gospodarska rast ... prav vse je na ravni, katero lahko opišemo le kot izjemno, saj so kazalci dobri povsod po svetu. Dobički podjetij, ki spadajo med pomembnejše dejavnike za borzne trge, so tudi dobri in to praktično v vseh industrijah. In nova sezona objav poslovnih rezultatov v ZDA, ki se začne aprila, bi lahko bila ravno ta katalizator, ki bo določil prihodnjo smer trgov. 

Ciljna vrednost S&P 500 v letu 2018 ostaja okoli 3.000 točk. 

Čeprav precej nemirno za vlagatelje, verjamemo da bodo gospodarski kazalci in prihajajoča sezona objav poslovnih rezultatov, bolj izpostavili trend na trgih, ki je še vedno v fazi ekspanzije. 

V primeru vprašanj pišite [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja