Borze, kot kaže, nadaljujejo z rastjo

Članek slika

Špekulacije glede trgovinske vojne, ki bi se lahko začela z napovedjo višjih carin iz strani ZDA, so močno vplivale tudi na borzne trge. 

To, kar so trgi izgubili v februarski korekciji, so ti v zadnjih tednih večinoma nadoknadili. A zadnje dogajanje na trgih, na katerega so vplivale napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je vplivalo na nov padec na trgih in testiranje nivojev, ki smo jih dosegli po korekciji. Kot kaže, smo najnižje vrednosti delnic že videli. 

Pogled iz druge strani

Če smo bili leta 2017 priča zgodovinsko nizki stopnji nihajnosti na trgih, lahko rečemo, da v letu 2018 gledamo na trge iz nasprotnega brega. Bili bi naivni, če bi pričakovali ponovitev lanskega leta, a intenzivnost nihanj, čeprav pričakovanih, je presenetila skoraj vse analitike. 

Indeks strahu, kot pravijo VIX (Cboe Volatility Index), je v prvem letošnjem četrtletju doživel kar 6 trgovalnih dni, v katerih je poskočil za vsaj 20 odstotkov. Do zdaj je rekord držalo leto 2014, v katerem smo doživeli 7 podobnih skokov. Glede na to, da smo že v prvem četrtletju 2018 doživeli 6 takih skokov, lahko z veliko verjetnostjo trdimo, da bo letošnje leto v zgodovini borznih trgov zapisano, kot eno izmed najbolj volatilnih. 

Čeprav se zdi, da so skoki ekstremni, gre te pripisati tudi zgodovinsko nizki vrednosti, ki jo je VIX dosegel v lanskem letu. Tako je bilo tudi 20-odstotno spremembo precej lažje doseči. 

Novo obdobje rasti

Kot kaže, smo vsaj za zdaj zaključili s padci na trgih. Dogajanje po besednih spopadih med ZDA in Kitajsko se je umirilo, in tudi trgi danes beležijo okoli enoodstotno rast. In če gre sklepati iz zadnjih let, dogajanje na političnem parketu nima dolgotrajnega vpliva na borzne tečaje. Večji vpliv imajo gospodarski kazalci ter poslovanje podjetij. In če se osredotočimo na te podatke, lahko letos še pričakujemo nadaljevanje rasti. Vmesno dogajanje pa ne bo primerno za vlagatelje s slabimi živci.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja