Korekcija 2018: Ameriški indeksi znova blizu rekordom

Članek slika

Če so številni vlagatelji ob zadnji korekciji zagnali paniko, so se razmere v zelo hitrem času obrnile, saj so ameriški indeksi znova blizu rekordnim vrednostim. 

"Člani Naložbenega odbora Vzajemcev ocenjujemo, da je navkljub vsemu trenutno stanje na trgih optimistično. Še več, podobno sliko je zaslediti ne samo v ZDA ampak tudi na drugih pomembnejših trgih. Medvedji trgi le redko nastanejo brez prihajajoče recesije. In glede na gospodarske kazalce pomembnejših gospodarstev, so ti skoraj vsi zelo dobri. Če se tu opremo na ZDA, so ti izjemno optimistični," smo člani Naložbenega odbora zapisali po korekciji, ki smo jo doživeli na trgih v začetku meseca. 

Zapomniti si morate pravilo: Korekcije so tako pogoste, kot vaš rojstni dan in po navadi predstavljajo izjemno priložnost. V povprečju padec znaša 13,5%, tečaji pa nadoknadijo izgubljeno v roku dobrega meseca. 

Ameriške borze so ponedeljkovo trgovanje zaključile z močno rastjo in se pomembnejši indeksi nahajajo le okoli 3 odstotke od rekordnih vrednosti, katerim smo bili priča januarja. Najvišjo rast so v zadnjem obdobju beležile delnice podjetij iz sektorjev telekomunikacije, tehnologija in finance. Najbolj priljubljene delnice, ki so del portfeljev mnogih skladov, kot so Facebook, Apple, Amazon, Netflix in Google oz. Alphabet, pa so že presegle vrednosti, na katerih se je korekcija začela. To se bo pozitivno odrazilo tudi na donosnosti vzajemnih skladov. 

Čeprav je potenciala na trgih še vedno precej, si velja zapomniti stavek, ki sem ga zapisal ob prehodu v letošnje leto: "Naivni bi bili, če bi pričakovali ponovitev leta 2017." To se nanaša predvsem na nihajnost oz. pomanjkanje le te v lanskem letu. Tako pričakujem, da bomo letos priča še kakšni korekciji. Zato vlagateljem s slabimi živci ne priporočam vztrajanja le na delniških trgih, ampak širšo razpršitev s poudarkom tudi na bolj varnih oblikah naložb; prilagajanje portfeljev pa naj bo postopno. 

Do rednega prejemanja mnenja članov Naložbenega odbora glede vašega portfelja.  trenutnega stanja trgov in pričakovanj so upravičeni vsi naročniki osnovnega paketa Naložbeno svetovanje v vrednosti 244 EUR / letno. 

Za več informacij pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja