Korekcija 2018 - Pogled iz druge strani

Korekcija 2018 - Pogled iz druge strani

V ponedeljek smo na trgih doživeli padce, ki so med vlagatelji povzročili precej nelagodja. A poglejmo vse skupaj iz druge strani. 

Januar je bil eden izmed najboljših mesecev za ameriške delnice v več kot 5 letih. Konec meseca pa smo se nahajali že na ravneh, ki so predstavljale ciljne vrednosti za celotno leto 2018. 

Tudi resnejšega popravka nismo doživeli že (pre)dolgo časa in je bilo leto 2017, kot sem zapisal v objavi "Korekcija 2018 - časi "buy and hold" strategije so za nami", lansko leto je bilo leto, kakršnega trgi doživijo enkrat na vsakih 50 let. 

Kaj pa trenutno stanje? V kolikor gledate dogajanje zadnjih 10 dni, je stanje zelo slabo. A če pogledamo iz druge strani, v zadnjih 5 tednih so trgi, navkljub trenutnim padcem, še vedno v zelenem. Od začetka leta pa smo izgubili le okoli odstotek vrednosti. Na letni ravni pa smo še vedno beležili nadpovprečno rast. Večkrat sem že poudaril (Drugo mnenje: Kam investirati v 2018), da so ljudje naivni, če pričakujejo ponovitev leta 2017. Če bo popravek prerasel v korekcijo, torej padec za vsaj 10 odstotkov, ne ve nihče, a to ne bi bilo nič nenavadnega in bi lahko predstavljalo dobro priložnost za vse vlagatelje, saj več kot 80% vseh korekcij hitro nadoknadi padce. 

Zapomniti si morate pravilo: Korekcije so tako pogoste, kot vaš rojstni dan in po navadi predstavljajo izjemno priložnost. V povprečju padec znaša 13,5%, tečaji pa nadoknadijo izgubljeno v roku dobrega meseca. 

Člani Naložbenega odbora Vzajemcev ocenjujemo, da je navkljub vsemu trenutno stanje na trgih optimistično. Še več, podobno sliko je zaslediti ne samo v ZDA ampak tudi na drugih pomembnejših trgih. Medvedji trgi le redko nastanejo brez prihajajoče recesije. In glede na gospodarske kazalce pomembnejših gospodarstev, so ti skoraj vsi zelo dobri. Če se tu opremo na ZDA, so ti izjemno optimistični. 

Tudi globalno se situacija ne razlikuje od tiste v ZDA. Vseh 45 največjih gospodarstev na svetu je v letu 2017 beležilo pozitivno gospodarsko rast, kar se skoraj nikoli še ni zgodilo. Vse to se je seveda poznalo tudi na delniških trgih.

Kaj bi lahko šlo narobe? Na žalost, precej stvari. A najbolj bodite pozorni na dogajanje okoli centralnih bank, inflacijo ter obvezniške trge. Nenazadnje lahko pride do nekega "black swan" dogodka, ki bo spremenil sentiment vlagateljev.

Do rednega prejemanja mnenja članov Naložbenega odbora glede vašega portfelja.  trenutnega stanja trgov in pričakovanj so upravičeni vsi naročniki osnovnega paketa Naložbeno svetovanje v vrednosti 244 EUR / letno. Za več informacij pišite na info@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju