Korekcija 2018 - časi "buy and hold" strategije so za nami

Korekcija 2018 - časi "buy and hold" strategije so za nami

Korekcija je del normalnega gibanja trgov in v kolikor zaradi korekcije ne morete mirno spati, morda varčevanje na delniških trgih za vas ni primerno. 

Zgodovinsko do korekcije pride skoraj enkrat letno. Večina bi korekcijo trga definirala kot padec vrednosti delnic za vsaj 10 odstotkov. Korekcija je zdrava za trg, saj prepreči pretirano napihovanje cen delnic in obenem v večini primerov predstavlja dobro nakupno priložnost. Ampak te nismo videli že dolgo časa in leto 2017 je s stabilno rastjo vlagateljem, poleg dobrih donosov, prinesla tudi precej negotovosti, saj številni vlagatelji pred vstopom na trg čakajo na popravek. 

Ni več vprašanje, če bomo doživeli korekcijo. Vprašanje je le, kdaj in kako močna bo. Še posebej v luči lanskega leta, ki je bilo eno izmed najbolj nenavadnih v celotni zgodovini delniških trgov. Poglejmo zakaj: 

  • nihajnost trgov je bila na izjemno nizki ravni; povprečna dnevna sprememba indeksa S&P 500 je bila nazadnje na tej ravni leta 1964
     
  • najvišja dnevna rast indeksa v celotnem letu 2017 je znašala 1,38 odstotka
     
  • vse od izvolitve Trumpa do konca leta 2017 se indeks S&P 500 od svojih rekordnih vrednosti ni znižal za več kot 3 odstotke, kar je naredilo to 14-mesečno obdobje za najdaljše v zgodovini
     
  • vključno z decembrom 2016, je indeks S&P 500 kar 13 zaporednih mesecev zabeležil rast, čemur nismo bili priča vse od leta 1959. 

Zgoraj sem naštel le nekaj dejstev, s katerimi argumentiram svojo trditev, da je bilo leto 2017 - leto, ki ga trgi doživijo le enkrat na vsakih 50 let. Je posledica kombinacije stanja v svetovnem gospodarstvu, sentimenta ter politike centralnih bank. 

Leto 2018 - leto nadpovprečnih nihanj

Že v začetku leta sem zapisal: "Verjetnost, da bo nihajnost vztrajala na zgodovinsko nizki ravni še eno leto, je precej nizka. Naivni bi bili, če bi to pričakovali. Če se nihajnost vrne, obstaja precejšnja verjetnost, da jo bo poganjalo dogajanje na obvezniških trgih." In čeprav številne vlagatelje zdaj skrbi trenutno gibanje na delniških trgih, se še vedno nahajamo na ravni, kjer smo končali lansko leto, tudi če upoštevamo 5-odstotni popravek. Če bo popravek prerasel v korekcijo, torej padec za vsaj 10 odstotkov, ne ve nihče, a to ne bi bilo nič nenavadnega. 

Kaj pa možnost za obrat trenda? Odgovora na to vprašanje vam z zagotovostjo ne bo mogel dati nihče, a ne mislil, da se nahajamo pri koncu bikovega trga - vsaj ne še zdaj. A bodite vseeno bolj previdni kot v prejšnjih letih in se v letu 2018 osredotočite na aktivno prilagajanje strukture portfelja. Časi "buy and hold" strategije so za nami, saj prehajamo v zadnjo fazo rasti na trgih, v kateri bodo hitre reakcije ter pravilna sestava odločali o tem, kdo bo zmagovalec in kdo poraženec.

Kaj pa trenutno stanje? 

Člani Naložbenega odbora Vzajemcev ocenjujemo, da je navkljub vsemu trenutno stanje na trgih optimistično. Gledano iz tehničnega vidika - opazovanje obnašanja trga ter predvidevanje prihodnjega gibanja - je slika zelo optimistična. Tudi podatek o tem, da znotraj posameznih indeksov več delnic dosega nove najvišje vrednosti v zadnjih 12 mesecih, kot pa pada, nazorno prikaže optimistično sliko. Še več, podobno sliko je zaslediti ne samo v ZDA ampak tudi na drugih pomembnejših trgih.

Medvedji trgi le redko nastanejo brez prihajajoče recesije. In glede na gospodarske kazalce pomembnejših gospodarstev, so ti skoraj vsi zelo dobri. Če se tu opremo na ZDA, so ti izjemno optimistični. In še dodatna lekcija, ki smo se je naučili v letu 2017: politične igre nimajo velikega vpliva na delniške trge. Te premikajo gospodarski kazalci in dobički podjetij. Brezposelnost, gospodarska rast, inflacija, zaupanje potrošnikov in še več drugih kazalcev prikazuje sliko močnega gospodarstva, četudi podpora Donalda Trumpa ostaja na rekordno nizki ravni. Prihodki ameriških podjetij naj bi se v zadnjem četrtletju 2017 okrepili za 12 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem leta 2016. In davčna reforma v ZDA bo predstavljala še dodatno spodbudo že tako dobrim napovedim prihodkov v letu 2018.

Tudi globalno se situacija ne razlikuje od tiste v ZDA. Vseh 45 največjih gospodarstev na svetu je v letu 2017 beležilo pozitivno gospodarsko rast, kar se skoraj nikoli še ni zgodilo. Vse to se je seveda poznalo tudi na delniških trgih.

Kaj bi lahko šlo narobe? Na žalost, precej stvari. A najbolj bodite pozorni na dogajanje okoli centralnih bank, inflacijo ter obvezniške trge. Nenazadnje lahko pride do nekega "black swan" dogodka, ki bo spremenil sentiment vlagateljev.

Do rednega prejemanja mnenja članov Naložbenega odbora glede vašega portfelja.  trenutnega stanja trgov in pričakovanj so upravičeni vsi naročniki osnovnega paketa Naložbeno svetovanje v vrednosti 244 EUR / letno. Za več informacij pišite na miha.todurov@vzajemci.com

Priporoči članek prijatelju