V idealnem svetu bi obstajali le milijonarji!

Članek slika

Če bi vsi šli po idealni poti, bi bili že milijonarji. A tako žal ne gre.

Veliko ljudi tava v križišču dveh trditev: »Če ti je namenjeno, se bo zgodilo« in »Če želite, da se uresniči, morate nekaj narediti«. Lahko bi rekla, da se strinjam z obema izjavama, vendar hkrati ne gresta skupaj. Torej, kaj je bolje? Da gremo s tokom? Ali da prevzamemo nadzor in nekaj naredimo? Katera pot je prava, ko se soočamo z osebnimi financami? Poskusimo to razčistiti.

Prepustiti se toku in verjeti, da vas bo vesolje pripeljalo na pravo mesto, je odlična stvar. Najboljše stvari v življenju se po navadi zgodijo nepričakovano, brez načrtovanja, ko smo spontani in odprti za nove priložnosti. Vsaka stvar zahteva svoj čas in stvari lahko razumemo šele, ko jih gledamo za nazaj, vendar je vseeno potrebno živeti v danem trenutku. Nikoli ne smemo biti preveč usmerjeni ali zavezani določeni stvari, saj nas v prihodnosti morda čaka nekaj boljšega. Takšno razmišljanje zahteva veliko zaupanja oziroma veliko mero nonšalantnega sprejemanja okolice in življenjskih dogodkov.

Če povedano prenesemo v finančno okolje oziroma v situacijo, ko varčujemo za dolgoročne cilje, ugotovimo, da smo s takim načelom lahko uspešno krmarili med finančnimi odločitvami pred letom 2008. V tistem času je prepričanje »buy and hold« skoraj vsakemu vlagatelju prineslo lepo rast premoženja. Ponoči se je dobro spalo, dnevno spremljanje finančnega portfelja ni bilo nujno in nihče ni potreboval pomoči pri upravljanju s portfeljem, da je bil rezultat dober. Od začetka finančne krize se je situacija žal obrnila na glavo in je bilo ravno »prepuščanje toku« tisto, kar je bilo v večji meri odgovorno za velike izgube.

»Če bi šli po idealni poti, bi obstajali le milijonarji«

Torej, če smo včasih verjeli, da so nam stvari namenjene in da nas bo »tok« pripeljal na pravo pot - ali to pomeni, da smo se odpovedovali nadzoru in smo našo prihodnost prepuščali usodi? Ali to pomeni, da naš finančni uspeh ni odvisen od našega ravnanja? Oboje težko sprejmem. Rada verjamem, da je moje življenje odvisno od mene in od tega, kaj bom naredila sama, ne pa da je vesolje tisto, ki naključno da in vzame ker, »je pač tako namenjeno«. Morda pa je zadnja trditev le izgovor za naš neuspeh ker nečemu nismo posvečali dovolj pozornosti in se za lastno usodo borili sami? Veliko lažje se je prepričati v to, da nam nekaj ni bilo namenjeno, kot pa prevzeti odgovornost za izgubo ker smo bili preveč prestrašeni, se nam ni ljubilo ali pa preprosto zaradi lastnega ega. Če nam je nekaj namenjeno, se bo zgodilo, a to ne pomeni, da bo prišlo samo od sebe, med tem ko bomo ležali na plaži. Če ne izkoristimo priložnosti, ki se nam ponujajo, ne moremo kriviti vesolja. Krivimo lahko le sebe!

Se morda spomnite tiste naložbe, za katero se niste odločili, ker ste bili prestrašeni in bi vam na koncu prinesla malo bogastvo? Ali ko naložbe niste prodali takrat, ko je bila na vrhu, navkljub vsem opozorilom, ker ste želeli dobiti še več? Ali pa morda posla, za katerega se niste odločili, ker ste bili preleni? Vsak od nas ima ogromno takih zgodb in če bi šli po idealni poti, bi bili že milijonarji. A tako žal ne gre.

Pa se vrnimo v sedanjost. Najprej bom zastavila vprašanje, na katerega si naj vsak od vas iskreno odgovori. Kako pogosto razmišljate o svojem finančnem stanju in načinih, s katerim bi lahko le-to izboljšali? Če gre verjeti raziskavam, potem devet od desetih bralcev tega prispevka doživlja vsaj blago obliko finančnega stresa, vsak peti bralec pa se sooča z izrednim stresom. Sedaj vas vprašam še: ste v zadnjem letu že poskusili kaj narediti, da bi situacijo izboljšali ali le čakate na »sončne dneve«? Tudi če je vse dobro, zakaj ne bi moglo biti še bolje? V tem trenutku se je na področju financ pametno držati načela »Če želite, da se uresniči, morate nekaj narediti«. Torej, dnevi ko smo se prepuščali toku in verjeli v najboljše, so mimo. Čas je, da bika zagrabimo za roge, prevzamemo odgovornost za svoje finančno stanje in nekaj naredimo.

Ponujamo vam priložnost, da izkoristite strokovno pomoč analitikov Vzajemci Skupine, saj vam do konca meseca januarja podarimo* paket celoletnega skrbništva nad naložbenim portfeljem in osebnimi financami v vrednosti 244 EUR. Tako imate možnost brezplačno izkoristiti premium storitve največjega finančno svetovalnega podjetja v regiji.

Za konec naj vam zaupam še nekaj: v resnici ne verjamem v absolutne resnice, zato je odgovor vedno nekje vmes. Verjamem, da se je v življenju smiselno opirati na obe trditvi, saj se z nič zaupanja dobra zgodba ne more zgoditi. Vsekakor pa je nujno potrebno, da ima posameznik na koncu glavno besedo, saj je uspeh odvisen od nas samih in ne od usode, ki jo kroji življenje.

*velja le za nove stranke

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

VZAJEMCI SKUPINA Kolektivna odsotnost 7.10.2022

04.10.2022

K. Kalaš