Recept za neuspeh: Napačno razumevanje kriptovalut

Članek slika

Vlagatelji v kriptovalute argumentirajo svoje odločitve z revolucionarno tehnologijo, ki bo spremenila svet, in s prepričanjem, da bodo zamenjale tradicionalni denar. Le redki pa se zavedajo, da investirajo v zgodbo, ne v tehnologijo, in da bo rast kriptovalut odvisna od uspeha zgodbe v realnem gospodarstvu.

Vedno več je zgodb, v katerih slišimo, kako so vlagatelji za nakupe kriptovalut pridobili kredite (ali v ekstremnih primerih celo hipotekarne kredite). Tovrstno početje se tradicionalno za vlagatelje ne izide po pričakovanjih. Zato velja opozoriti, da je prvo pravilo investiranja, da se za ta namen ne zadolžujemo!

Skoraj vsak je strokovnjak

V zadnjem času je nemogoče prebirati strokovne finančne spletne strani in bloge, ne da bi naleteli na temo kriptovalut. In zakaj so toliko vredne? Kako jih kupiti? Nazadnje sem na pijači ob pogovoru s prijateljem na temo BitCoinov le-tega vprašal, kako se te kriptovalute najhitreje kupi, in sem dobil odgovor od neznanca za sosednjo mizo, da mi lahko pomaga on. Naenkrat je bil lokal poln "strokovnjakov". Številni "strokovnjaki" so se s kriptovalutami začeli ukvarjati šele decembra lansko leto, povprečen vložek pa je bil okoli tisoč evrov. Ne glede na višino vložka so mnogi že začeli izbirati nepremičnino, ki jo bodo kupili z zaslužkom, čeprav bi se za to moral njihov vložek v kratkem času pomnožiti s 100. Ko sem omenil možnost padca, sam naenkrat postal nepoznavalec, saj je to zaradi tehnologije nemogoče.

Vnaprej izgubljena bitka

Sem velik zagovornik tehnologije in sem prepričan, da ima velik potencial za vpliv na vse segmente gospodarstev. Argument, da gre pri kriptovalutah za valute, pade v vodo že pri ključni vlogi pravih valut - ohranjanje vrednosti. Nihče tudi ne kupi BitCoina z namenom ohranjanja vrednosti; gre le za špekulativne nakupe z namenom zaslužiti večkratnik vložka v kratkem času. Tudi plačevanje s kriptovalutami je v svetu skoraj nemogoče. Omrežje, ki ga uporabljata Visa in Mastercard, je zmožno sprocesirati več kot 5.000 transakcij na sekundo. Za primerjavo: za transakcijo z BitCoin-om je potrebnih 10 minut, z Ethereum-om pa 15 sekund. Če nadaljujemo, z Viso in Mastercard-om je možno plačevati na več kot 44 milijonih lokacij po svetu in ta številka naj bi v naslednjih 5 letih eksponentno narasla zaradi sprememb v bančnem sistemu in vedno večje vključenosti mobilnih naprav v le-tem. Zadnja zanimiva objava pa je prišla iz strani organizatorjev priljubljene Severnoameriške konference o kriptovalutah (TNABC), da so zaradi visokih stroškov in časa obdelave prenehali sprejemati plačilo z BitCoini.

Kupci kupijo izdelek, ne tehnologije

Z vsem prej naštetim bi rad tudi poudaril, da ljudje, ki kupijo kriptovalute, ne kupijo tehnologije. Kupijo izdelek s svojo zgodbo, ki je narejen s pomočjo te tehnologije, a razen tega s to nima veliko skupnega. Če se bo tehnologija razvijala dalje, se to na kupljenih "kovancih" ne bo poznalo. Če vse skupaj prenesemo v realni svet, je to tako, kot če bi imeli na svetu 1.500 pekarn, ki kruh pečejo tako, da vsakdo malenkost spremeni recept, ki je vsem dostopen na internetu. Ta kruh se bo prodajal nekje za 15.000 evrov, spet drugje za nekaj centov. A v vsakem primeru boste kupili kruh, ne recepta, s pomočjo katerega je pripravljen.

Zato tudi rast naložbe ne bo odvisna od uspeha tehnologije, ampak od uspeha izdelka v realnem gospodarstvu.

Je Playstation 4 vreden 2.000 ali 300 dolarjev?

Zanimiv primer je podal avtor bloga TheReformedBroker, v katerem je izpostavil dogajanje okoli tehnoloških igrač pred leti, preden so postale kriptovalute tako priljubljene. Ob začetku prodaj konzole PS4 je bila vrednost le-te 500 dolarjev. Poznavalci so hitro pokupili izdelke, ki so bili na voljo tako, da je teh še pred božičnimi prazniki v ZDA zmanjkalo. V roku nekaj dni so se pojavili na eBay s ceno 2.000 dolarjev in so bili tudi tam takoj razprodani. Konec leta 2017 lahko novo konzolo v trgovini kupite za 300 dolarjev. Ali to pomeni, da konzola nima več iste uporabne vrednosti kot pred leti? Se je kaj spremenilo? Odgovor je NE. Cene ni poganjala kvaliteta, ampak le ponudba in povpraševanje. Istim silam smo priča tudi na trgu kriptovalut.

Je torej BitCoin vreden 100 tisoč evrov ali 0 evrov? Odgovora na to vprašanje ne poznam, a bi se pri tem bolj približal številki 0 kot 100 tisoč. Predvsem zaradi uporabne vrednosti, hitrosti, zapletenosti in zgodbe, na kateri sloni ta kriptovaluta, je vrednost le-te (zame osebno) ista kot pri denarju, ki ga natisnete sami – dokler bo obstajalo več kupcev od prodajalcev, bo vrednost višja. V obratnem primeru pa se lahko ta zelo hitro približa vrednosti papirja, na katerem je natisnjen.

Disclaimer: Prispevek izraža mnenje avtorja. Avtor nima nobenih pozicij v kriptovalutah in ne spada v krog poučenih vlagateljev v kriptosvetu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja