Pripravite se na višjo inflacijo in nihanja delnic

Članek slika

Upravljavci premoženja v Evropi v novo leto vstopajo optimistično. Največjo nevarnost vidijo v prihodnji politiki Evropske centralne banke (ECB), saj se bojijo hitrejšega dviga ključne obrestne mere, kot to trenutno napoveduje Mario Draghi.

Likvidnost bo visoka

Verjetnost zgoraj zapisanega scenarija je višja od mnenja splošnega trga. Še posebej v luči reinvestiranja sredstev dospelih obveznic, kar bo do izraza prišlo v drugem četrtletju letošnjega leta. Približno 130 milijard evrov bo ECB morala investirati na trgu med 31. marcem in 30. septembrom samo na račun teh sredstev. Poleg tega pa bo ECB nadaljevala z mesečnimi odkupi vrednostnih papirjev, čeprav v manjšem obsegu kot do zdaj. Stimulacije ECB se bodo od začetka letošnjega leta do konca septembra znižale iz trenutnih 60 milijard evrov mesečno na 30 milijard. Od oktobra dalje pa naj bi bil program pomoči ustavljen.

V pripravah na vse dogajanje, mnogi upravljavci dodajajo pozicije na padec vrednosti ameriških državnih obveznic, saj bi se morala njihova cena z rastjo zahtevane donosnosti, znižati. Spet drugi dodajajo naložbe, ki služijo kot zaščita pred višjo inflacijo.

Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo

Mnogi izmed vas ste verjetno še vedno mnenja, da je najboljša zaščita pred inflacijo zlato. Zlato ima v očeh mnogih vlagateljev status varne naložbe, ki skozi čas ohranja realno vrednost denarja. Vendar če pogledamo dogajanje na trgih v zadnjih desetletjih, temu ni tako. Sodeč po zadnjih letih, lahko rečemo, da je zlato postalo špekulativna naložba, katere nihajnost je krepko presegala nihajnost večine delnic, ki jih najdemo na trgu.

Na drugi strani so realne naložbe, kot so nepremičnine, odlična varovalka pred višjo inflacijo. Ne samo zaradi tega ker ohranjajo vrednost, ampak tudi zaradi tega, ker se jih da relativno enostavno monetizirati. Morda se zdi čudno, da se o višji inflaciji pogovarjamo ravno v obdobju, ko je v medijih opaziti prispevke, v katerih razpravljajo o deflaciji oz. izjemno nizki inflaciji. A so ravno učinki ukrepov, ki so jih svetovne vlade sprejele, tisti, ki bodo v prihodnje okrepili rast cen.

Pravilna sestava in sprotno prilagajanje portfeljev

Letos je pred nami še veliko izzivov, s katerimi se bomo morali soočiti. Zako se bo tudi sestava portfeljev, ki jih analitiki Vzajemci Skupine vodimo tako za nas, kot tudi naše stranke, skozi celotno leto večkrat spreminjala. Časi "buy and hold" strategije so za nami, saj prehajamo v zadnjo fazo rasti na trgih, v kateri bodo hitre reakcije ter pravilna sestava odločali o tem, kdo bo zmagovalec in kdo poraženec.

Zato smo za naše bralce pripravili akcijo, v kateri lahko čisto vsak bralec, ki z nami še ne sodeluje, tudi sam preizkusi in izkoristi znanje, ki ga nudijo naši strokovnjaki.

Na voljo je še nekaj paketov celoletnega skrbništva nad naložbenim portfeljev v vrednosti 244 EUR*. Čisto vsi pa ste upravičeni do ene ure pogovora z našimi strokovnjaki v vrednosti 40 EUR.

*velja le za nove stranke

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja