Drugo mnenje: Kaj pričakujete v prihodnjem letu?

Članek slika

Pozdravljeni, kakšna so vaša pričakovanja za delniške trge v prihodnjem letu, glede na to, da se na razvitih trgih že zdaj nahajamo na rekordih?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Res je, nahajamo se na rekordnih vrednostih. Na ameriških trgih tudi že 13 mesecev nismo doživeli znižanja za več kot 3 odstotke, kar se ni zgodilo še nikoli v zgodovini. Letošnja rast pa znaša okoli 20 odstotkov. Zato tudi ne bodite presenečeni, če bo v prvi polovici prihodnjega leta prišlo do korekcije.

Po eksplozivni rasti tečajev delnic, ki smo jo vlagatelji beležili od zadnje krize do danes, je minilo že več let in vlagatelji postajajo vse bolj požrešni. Strah je izginil in mnogi se danes bojijo, da bodo zamudili nadaljevanje rasti (sploh pa, če so že zamudili zadnjih nekaj let). Pohlep pa ima tudi grdo stran in to pokaže, ko vlagatelji sedijo na dobičkih in nočejo končati zabave. Lahko bi rekli, da počasi vstopamo v zadnjo fazo rasti, ki se ji reče evforija.

Trenutno razpoloženje na trgih je zelo optimistično in praktično vse večje negotovosti v letu 2017 so šle mimo brez pretresov oz. po najbolj optimističnem scenariju. Ena od zadnjih je bila ameriška davčna reforma. Ta je zelo dobra za korporacije in naj bi vplivala tudi na vračilo kapitala iz tujine nazaj v ZDA. Glavni cilj reforme je drastično znižanje davka na dobiček podjetij in posledična razbremenitev korporacij. Dobro se je končalo tudi zadnje zasedanje Federal Reserve, saj smo po pričakovanjih videli zvišanje ključne obrestne mere, obenem pa tudi izboljšanje napovedi gospodarske rasti ZDA v prihodnjem letu. Trgi sedaj menijo, da so trije dvigi v prihodnjem letu, kot je bilo že napovedano, zelo realni.

Ni leto za slabe živce

Napovedi za prihodnje leto so spodbudne. Glede na nam trenutno znane podatke je kratkotrajna korekcija v prihodnjem letu sicer verjetna, a bo ta dobra priložnost za vstop, saj razlogov za začetek nove krize praktično (še) ne obstaja. Je pa kljub temu jasno, da bomo počasi vstopili v zadnjo fazo bikovega trga, ki se po navadi konča z evforijo. Zato bo veliko pozornosti treba nameniti rasti nihajnosti ter postopnemu prilagajanju portfeljev v smeri znižanja deleža tveganih naložb.

Kakšne pa so napovedi analitskih hiš za prihodnje leto? Bikov trg bo marca 2018 dočakal svoj deveti rojstni dan. V kolikor pa rast zdrži do avgusta, bomo tudi uradno v najdaljšem bikovem trgu v zgodovini. In verjetnost, da se slednji scenarij uresniči, je zelo visoka, a ponovitve letošnjega leta ne pričakujte. V tem primeru bi tudi pričakovana korekcija predstavljala dobro priložnost za nakup. Če potegnemo črto pod zbranimi napovedmi, analitiki pričakujejo, da bo ameriški indeks S&P 500 v letu 2018 zrasel za okoli 5 odstotkov.

Če pogledamo vse napovedi, bi lahko rekli, da se tudi člani Naložbenega odbora Vzajemcev z njimi strinjamo. V kolikor končno vstopimo v fazo evforije, bo rast tudi prek meje 2.800 točk zelo verjetna, a bodo gibanje spremljali tudi močnejši kraktoročni padci. Namreč vlagatelji bodo vedno bolj pogosto prilagajali portfelj z namenom zavarovanja dobičkov, tako lahko pričakujemo tudi krepitev indeksa volatilnosti VIX.

Če vse skupaj povzamemo, pričakujemo še nadaljevanje rasti. A samo gibanje ne bo dobro za tiste vlagatelje, ki ne prenesejo močnejših premikov.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja