Analitiki: pred nami 15-odstotna rast

Članek slika

Med udeleženci trgovanja na pomembnejših svetovnih borzah je zaznati precej optimizma, kar se je odrazilo tudi v rasti tečajev borznih indeksov. 

Negotovosti, ki so spremljale sprejetje ameriške davčne reforme, so mimo saj je največja ovira padla konec prejšnjega tedna. Tako je Trumpu končno uspel veliki met, ki ga je napovedoval vse od začetka letošnjega leta. 

Zaradi dogajanja je zaznati optimizem praktično na vseh razvitih trgih. Nemški DAX se trenutno nahaja 1,51 odstotka v plusu, francoski CAC 1,20 odstotka v plusu, splošni indeks EuroStoxx 50 pa 0,70 odstotka nad gladino. Tudi v ZDA naj bi se trgovanje začelo približno odstotek nad gladino. 

Vsekakor bomo videli reformo, kakršne nismo že več desetletij. Mnenja analitikov so enotna, imela bo pozitiven vpliv na trge in ameriški dolar. Z upoštevanjem vseh podatkov, ki so trenutno na voljo, bodo največjo korist imele ameriške finančne družbe ter panoge, kot sta na primer tehnologija ter farmacija. Po mnenju analitikov, bi se lahko davčna reforma na splošne trge prenesla v obliki približno 15-odstotne rasti tečajev delnic. 

Preberite tudi: Prosta pot do novega najdaljšega bikovega trenda v zgodovini

Pričakovanja: večji poudarek na alternativah

Večjo pozornost je v tem trenutku, zaradi vrednotenj, moramo dati tveganju, katerega sprejemamo. Povprečna pričakovana rast delnic na razvitih trgih v prihodnjih 5 letih znaša okoli 5% na leto, tveganje oz. nihajnost pa okoli 15%. Torej približno 1:3, kar je precej neugodno. Za krizo v prihodnjih 12 mesecih sicer ni realne podlage, a korekcija (do 20%) je zelo realna.

Torej, poglejmo, kje vidimo največ in kje najmanj potenciala: 

+ Pri standardnih naložbah največ potenciala vidimo v ameriški finančni industriji (rast ameriškega dolarja, davčna reforma, normalizacija monetarne politike).

+ Ogromno potenciala vidimo na Balkanu – nizka korelacija, dobra vrednotenja, zanimanje tujih vlagateljev in približevanje regije Zahodu. Gre tudi še za edino neizkoriščeno evropsko regijo, ki se po krizi ni nikoli zares pobrala. 

+ Optimistični smo tudi glede Rusije. Vse dogajanje, povezano s sankcijami in nizkimi cenami energentov, je državo prisililo, da se je odprla tujim državam, predvsem pa Kitajski. Podjetja so trenutno med najcenejšimi na svetu in v mnogih primerih je vrednost delnic na ravni knjigovodske. Poudariti je treba, da sta tako Balkan, kot tudi Rusija, primerni regiji za vlagatelje, ki investirajo vsaj za 5 let. 

+ V segmentih alternativnih naložb je že skoraj nujno imeti naložbe, povezane z nepremičninami. Kot dober dodatek pa je kombinacija z investiranjem v obnovljive vire energije. 

- Vsekakor smo v tem trenutku proti investiranjem v obveznice. Posledično tudi v obvezniške sklade, saj so ti odvisni od gibanja cen obveznic. To pa seveda ne velja za obveznice, ki imajo visoke donose in niso odvisne od cene oz. ne kotirajo na trgu. Trenutno okolje namreč podpira tovrstne naložbe in predstavljajo dobro alternativo standardnim obvezniškim skladom. 

- Proti smo tudi investicijam v J.Ameriko. Čeprav so vrednotenja tam še vedno nizka, so nizka z razlogom. Gre za regijo z zelo visoko stopnjo korupcije, nestabilnim gospodarstvom in politiki, ki se lahko v vsakem trenutku odločijo, da denar tujih vlagateljev bodo preprosto obdržali zase. Tveganja na teh trgih so previsoka. 

- Vsekakor pa smo tudi proti depozitom. Trenutna realna obrestna mera je negativna, saj je stopnja inflacije višja od obrestne mere, katero banke ponujajo. Torej, banki posodite denar, s katerim ta ustvari zase donos, v rezultatu pa prejmete realno manj sredstev, kot ste jih posodili.

Vsi registrirani uporabniki naših spletnih strani lahko enkrat letno koristite brezplačni pogovor z analitiki Vzajemci Skupine. Tega lahko zahtevate s klikom na gumb "Želim pregled portfelja"znotraj orodja Osebni portfelj ali pa na podstrani Svetovanje.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja