Prosta pot do novega najdaljšega bikovega trenda v zgodovini

Članek slika

Le še 10 mesecev manjka, da se bomo tudi uradno nahajali v najdaljšem bikovem trgu v zgodovini. Ste pripravljeni staviti na to, da bomo prihodnje leto postavili zgodovinski rekord?

Ne glede na to, kako ste odgovorili na uvodno vprašanje, bi moral vsak vlagatelj delati na zavarovanju že ustvarjenih donosov. Vlagatelji, ki so vajeni visokih donosov, po navadi tudi največ tvegajo in ravno oni predstavljajo skupino, med katerimi bo največji delež tistih, ki bodo spregledali vse opozorilne znake.

Odprta pot do novih rekordov

Drži, da se ameriški trgi nahajajo na najvišjih ravneh v zgodovini in drži tudi to, da je rast druga najdaljša v zgodovini. A rekordi na borzah nimajo neposredne povezave s krizami, in tudi obdobje rasti ne pomeni, da bo ta kmalu končana. Kot pravijo, bik ne umre od starosti in trenutni bik ima še kar nekaj kondicije. Napovedana monetarna politika Federal Reserve, trenutni tečaj ameriškega dolarja, davčna reforma v ZDA in rast dobičkov ameriških podjetij so zelo spodbudni podatki, ki bi se morali na trg prenesti v obliki višjih tečajev delnic.

Če pogledamo vrednotenja delnic, so ta kljub svoji višini še vedno podprta z vedno višjimi dobički ameriških podjetij. Tudi vrednotenja v primerjavi z obveznicami, ki tradicionalno predstavljajo pomembno zatočišče vlagateljev, so na strani delnic. Prav tako na trgu še ni zaslediti znakov evforije, ki po navadi predstavlja zadnjo stopničko pred večjo krizo.

Če je včasih veljalo, da ko kihnejo ZDA, se prehladi cel svet, zaradi globalizacije velja, da lahko okužbo staknemo povsod. Tako bi se bilo smiselno osredotočiti tudi na druge večje trge. V Evropi smo letos šli skozi pomembno obdobje politične negotovosti in bi bilo leto 2017 lahko prelomno, če bi se uresničil kakšen od nevarnih scenarijev. A se je vse skupaj razpletlo še bolje od pričakovanj. Tudi zadnje negotovosti v Nemčiji niso zamajale trgov, niti nemškega. Vrednotenja so še bolj ugodna, kot na drugi strani Atlantika, ekspanzivna politika ECB pa ne pusti veliko prostora za tiste, ki napovedujejo padce na borznih trgih. Celo inflacija, ki je več let predstavljala veliko nevarnost za prihodnost evropskega gospodarstva, se je letos okrepila, v prihodnjem letu pa naj bi na ravni EU znašala okoli 1,5 odstotka.

Nevarnosti, ki jih številni analitiki izpostavljajo, bodo v prihodnje predstavljali dejavnik, ki bo narekoval nihajnost trga, ne pa ovire za rast.

Morda pa bi nevarnost lahko prišla iz zloglasne Kitajske, ki je v preteklih letih že nekajkrat poskrbela za šok na ostalih trgih? Kriza na Kitajskem bi se lahko tudi brez večjih težav prenesla na evropske izvoznike in od tu nadaljevala svojo pot do ZDA. Kitajska se je znašla v situaciji, zaradi katere so številni analitiki že izrazili skrb. Gospodarska rast te azijske države se je v zadnjih letih upočasnila, zadolževanje pa se je navkljub temu povečalo. Posledično je nefinančni dolg Kitajske dosegel raven, značilno za razvite države – 258 odstotkov bruto domačega proizvoda. Za primerjavo, desetletje nazaj je dolg znašal 146 odstotkov bruto domačega proizvoda. Drži, da so težave, s katerimi bi se lahko soočila ta država, velike. A na drugi strani se vlada s temi problemi spopada proaktivno in jih ne zanika in reševanja ne prelaga na prihodnje generacije. Kitajska je sprejela že številne ukrepe, namenjene spopadanju s temi težavami, zraven pa se ukvarja z razvojem in spodbujanjem domačih kapitalskih trgov z namenom izboljšanja stroškovne učinkovitosti in privabljanju novega kapitala. Sistemsko tveganje pa je nižje zaradi dejstva, da je država tako velik igralec na trgu.

Vodstvo Kitajske si že nekaj časa prizadeva gospodarstvo, rast katerega temelji na zadolževanju, spremeniti v gospodarstvo, rast katerega bo poganjala domača potrošnja. Pomemben del tega procesa so tudi podjetja, ki bodo morala zvišati plače in poskrbeti za boljši status zaposlenih. Prve znake pozitivnih sprememb je na tem področju že opaziti in ta trend se bo v prihodnjih 5 letih še okrepil. Na tem področju velja izpostaviti nove nacionalne smernice, kot je na primer strategija "Narejeno na Kitajskem 2025", cilj katere je nadgradnja proizvodnega sektorja. Hkrati kitajska podjetja vedno več investirajo v lasten razvoj, in manj kopirajo proizvode podjetij iz drugih držav.

Prisotni so tudi kritiki, ki svarijo pred obratom

Kar gre gor, mora tudi dol. Tega načela se drži več kritikov trenutne rasti in izpostavljajo številne kazalce, ki njihovemu prepričanju dajo dober argument. "Bližamo se najdaljšemu bikovemu trgu uravnoteženega portfelja v več kot sto letih," pravijo analitiki Goldman Sachs. "Portfelj 60/40 že od finančne krize ni doživel padca, višjega od 10 odstotkov," so v sredo povedali v svoji izjavi za javnost. Dodajajo tudi, da so trenutna povprečna vrednotenja tako v delnicah, kot obveznicah najvišja od leta 1900.

Pridružujejo se jim tudi številni drugi analitiki, ki izpostavljajo rekordna vrednotenja. Lahko bi se strinjali, da so ta visoka in lahko bi se z njimi tudi strinjali v tem, da to ne pomeni takojšnjega padca na trgih.

Pri svojih svarilih analitiki izpostavljajo dva možna scenarija:

1. Počasno padanje - vrednotenja ostanejo na visoki ravni dlje časa, spodbud za rast pa bo vedno manj. Skupaj s tem se bo upočasnila tudi rast borznih trgov, kar bo v kombinaciji z zaostrovanjem monetarne politike centralne banke vplivalo na obrat na trgih. Ta obrat bi bil zelo počasen in bi v tem primeru dočakali najdaljši bikov trg v zgodovini.

2. Hitro padanje - lahko pride do nenadnega šoka ali nenadne rasti stopnje inflacije ali pa celo kombinacije obojega. V tem primeru bi to predstavljalo ogromno oviro za trenutna vrednotenja na trgih in bi se odrazilo v povečani nihajnosti in s tem v močnih padcih tečajev delnic.

Preventiva je najboljša rešitev

Čeprav je razpoloženje na trgih optimistično in tega podpirajo tudi politike pomembnejših vlad in centralnih bank, je preventivno zavarovanje obstoječih portfeljev smiselno. Če se vrnemo k uvodnemu vprašanju: Ste pripravljeni staviti na to, da bomo prihodnje leto postavili zgodovinski rekord?

Zavarovanje portfelja ne pomeni, da morate odprodati vse delniške naložbe in skleniti bančno vezavo. Zavarovanje pomeni, da poskrbite za to, da vrednost vašega premoženja ne pade tako močno, kot splošni trgi. Četudi za voljo nekaj nižje rasti danes. V kolikor v času padanja tečajev ustvarite dobiček, pa ste zadeli v polno.

Številni vlagatelji se tega poslužujejo z dodajanjem naložb v portfelj, ki se tradicionalno gibljejo kontra smeri trga ali pa takih, ki od gibanja trga niso odvisne. Pri prvem gre standardno za zlato ali pa put opcije na indeks S&P 500. Pri drugi pa vedno bolj pogosto za nepremičnine, obnovljive vire energije, sklade zasebnega kapitala ali pa tudi specializirane hedge sklade.

Ne glede na to, kako boste za zavarovanja poskrbeli vi, se pred dodajanjem drugih naložb posvetujte s svojim finančnim svetovalcem ali pa z izkušenim posameznikom, kateremu zaupate.

Vsi registrirani uporabniki naših spletnih strani lahko enkrat letno koristite brezplačni pogovor z analitiki Vzajemci Skupine. Tega lahko zahtevate s klikom na gumb "Želim pregled portfelja"znotraj orodja Osebni portfelj ali pa na podstrani Svetovanje.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja