Naftna podjetja bi primat tudi v segmentu obnovljive energije

Članek slika

Prihodnost bo vedno bolj zelena. Sektor zelene energije kljubuje tudi nizkim cenam nafte. Tega, kot kažejo zadnji podatki, se zavedajo tudi največje naftne družbe.

Ni skrivnost, da svetovno povpraševanje po energiji narašča in bo naraščalo tudi v prihodnje. Do leta 2040 bodo potrebe po energiji narasle za 58 odstotkov. Za to bo potrebnih še veliko fosilnih goriv. A ne bodo le fosilna goriva tista, ki bodo od tega trenda imela korist. Povpraševanje po "zeleni energiji" beleži eksplozivno rast in od tega že imajo in bodo imeli tudi v prihodnje največjo finančno korist vlagatelji, ki prispevajo k razvoju obnovljivih virov energije. 

V naslednjih dveh desetletjih bo v razvoj energijskih virov investiranih več kot 10.000 milijard dolarjev. Približno 70 odstotkov teh sredstev bo namenjenih razvoju obnovljivih virov energije.

Naftna podjetja se zavedajo potenciala

Največje naftne družbe na svetu čedalje več sredstev namenjajo odkupu deležev podjetij, ki se ukvarjajo z pridobivanjem energije iz obnovljivih energijskih virov. Na podlagi raziskav, ki jih je objavil Bloomberg New Energy Finance, število prevzemov in naložb v tovrstne projekte beleži eksplozivno rast. V zadnjih 15 letih so naftne družbe sklenile kar 428 transakcij in porabile 6,2 milijarde dolarjev za prevzem t.i. zelenih podjetij. 

Zdi se, kot da si naftne družbe kupujejo poslovni model za prihodnost in želijo izkoristiti trenutne trende ter zavezo držav k nižjim izpustom toplogrednih plinov. Še vedno sicer 6 milijard predstavlja le majhen delež celotnega trga, saj se ocenjuje da je sektor samo v letu 2016 privabil približno 290 milijard dolarjev svežih sredstev, a rast zanimanja kaže na začetek trenda, ki se ne kar tako ustavil. 

Države v razvoju poganjajo rast zelene energije

Največ novih investicij podjetja izvedejo v solarno energijo. Gre za segment, ki je v letu 2015 postal najhitreje rastoča energetska panoga. Razlog za rekordno rast gre iskati v obsežnih investicijah Kitajske v solarno energijo, s čimer je Kitajska izpodrinila ZDA in Nemčijo s prvega mesta po naložbah v eno od najbolj perspektivnih panog, katere naložbeni potencial že nekaj let dobro izkoriščajo največji svetovni instiutcionalni vlagatelji, kjer izstopajo veliki pokojninski skladi večjih razvitih držav.

Države v razvoju, kot sta Kitajska in Indija, bodo tudi v prihodnje vedno več investirale v zeleno energijo. Namreč zaradi močne gospodarske rasti ter industrijskih kapacitet, se največje države soočajo z veliko onesnaženostjo zraka. Spomnimo, še v začetku meseca so v New Delhiju za nekaj dni, zaradi onesnaženosti zraka, zaprli šole. S podobnimi problemi se pogosto soočajo tudi na Kitajskem. Investiranje v zeleno energijo je med drugim v svojem zadnjem intervjuju za Svet Kapitala izpostavil tudi legendarni investitor Jim Rogers. "Kitajska je izredno onesnažena. In kitajska vlada za čiščenje namenja ogromno denarja. Smotrno je vlagati v zelena podjetja, ki so že in še bodo uspešna," je dejal Rogers.  

Priložnost za vlagatelje, ki iščejo stabilne donose

Z vedno hitrejšim razvojem sektorja bodo posledično bolj nagrajeni tudi investitorji, ki ta razvoj omogočajo. Pa so tovrstne naložbe dobre za vlagatelje? V preteklosti niso bile. Večja podjetja so se zaradi cen proizvodnje zelenih rešitev temu sektorju izogibala. A v zadnjem desetletju so cene alternativne energije močno upadle, zanimanje vlagateljev pa krepko povečalo. V kombinaciji z razvojem tehnologije lahko sedaj vlagatelji obetajo visoke donose.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja