Pot Appla do zgodovinskega mejnika

Članek slika

Po tem, ko je Tim Cook nasledil Jobsa, ki je veljal za srce in dušo podjetja, so se mnogi analitiki spraševali, kako se bo podjetje obneslo. Toda nič ne kaže na to, da bi bili v težavah, saj podirajo vse rekorde - vse od cene delnic do rasti prodaje in privržencev.

Apple je podjetje, znano po inovacijah na področju tehnoloških igrač za odrasle (iPod, iPhone, iPad itd.). Vsak proizvod je bil unikaten, inovativen in revolucionaren. Sposobnost podjetja vedno znova izumljati nove proizvode je fenomenalna. Prav tako rast vrednosti delnice.

Podcenjena ali precenjena?

Skozi čas, vrednost delnice podjetja raste sorazmerno z rastjo dobička. Če rast dobička nekega podjetja znaša 15 odstotkov vsako leto, bo tudi delnica čez čas dosegla vrednost, ki odraža povprečno 15-odstotno letno rast, gledano v daljšem obdobju. Vrednost delnice ne bo rasla proporcionalno ampak se bo premaknila enkrat gor, drugič dol, tako da bo enkrat precenjena, drugič spet podcenjena.

S zgoraj zapisanim odstavkom sem že leta 2012 želel prikazati, zakaj je bila delnica Apple, kljub 600-odstotni rasti v obdobju 2007 - 2012 še vedno podcenjena. "V preteklih petih letih je dobiček Apple-a rasel s povprečno letno stopnjo 65,98 odstotka. V tem času je cena delnice zrasla za 600 odstotkov. Če 85 dolarjev, kot je bila delnica Apple-a vredna pred petimi leti, prilagodimo tej stopnji rasti, bi bila danes vredna kar 1077 dolarjev. To bi lahko pomenilo, vsaj v teoriji, da je podcenjena za 477 dolarjev," sem takrat zapisal. Pri teh vrednostih, logično, ni bila upoštevana delitev delnic iz leta 2014 v razmerju 7:1.

Vse zgoraj zapisano velja še danes, saj podjetje še naprej dominira v sektorju "tehnoloških igrač", kar se odraža na vrednosti delnice. V sredinem trgovanju je vrednost delnice podjetja dosegla rekordnih 176,21 dolarjev, kar pomeni, da je tržna kapitalizacija podjetja presegla 900 milijard ameriških dolarjev, kar še nikoli ni uspelo nobenemu drugemu podjetju. Sedaj se vsi sprašujejo, če bo podjetju uspelo postati prvo podjetje v zgodovini, vrednost katerega bo presegla psihološki mejnik 1.000 milijard ameriških dolarjev. In kot kaže je edina ovira le čas. 

Banka Apple ima ogromno pogajalsko moč

Kar se tiče poslovnega modela, Apple-u ni potrebno vsakih nekaj let predstaviti nov revolucionaren proizvod. Vsekakor pa bodo morali posodabljati obstoječe proizvode. Podjetje mora ostati korak pred konkurenco kar do zdaj ni predstavljalo težav. Z vsakim novim proizvodom ali novo verzijo že obstoječega proizvoda, bodo njihovi oboževalci sigurno čakali v vrsti, da bi bili med prvimi imetniki nove igračke.

Vse do zdaj jim je uspelo biti med vodilnimi v industriji brez kakšnega opaznejšega lastniškega deleža na strani dobave. Lastnike tovarn imajo že zdaj tam, kjer jih hočejo imeti - dajejo jim minimalne marže. Kot je pred leti povedal novinar New York Times-a: »Apple je zlati standard. Posledica tega je neskončna pogajalska moč, ki jo pridno izkoriščajo. Naši viri so nam zaupali, da ima Apple zelo agresiven pristop - pridejo in zahtevajo popolno strukturo vseh še tako nepomembnih stroškov in nato sami določijo minimalen dobiček, ki ga bo tisto podjetje od tega imelo.« Povedano z drugimi besedami: Zakaj bi kupili kravo, če lahko dobijo mleko zastonj?

Apple tudi financira tovarne. To stori tako, da jim posoja denar in kupuje večje količine komponent, potrebnih za proizvodnjo. Tovrstna strategija "Banke Apple" vzpostavi nadzor nad tovarnami, izključi konkurenco in omeji stroške. Če bi bil Apple lastnik tovarn, bi se moral ukvarjati še z zaposlenimi, čemur se pa večina Zahodnih podjetij poskuša izogniti.

Podjetje ima tudi več kot 250 milijard dolarjev denarnih rezerv. Tako nas vse povedano pripelje do tistih, ki menijo da Apple nima pojma, kaj naj stori z vsem svojim denarjem. Špekulira se o možnih prevzemih. Toda pristop podjetja k prevzemom je bil vedno zelo zadržan, še posebej če ga primerjamo s konkurenco. A glede na uspeh podjetja, bi lahko prav tako upravičeno rekli, da drugi nimajo pojma in poskušajo kupiti strategijo za prihodnost, saj lahko le redkim uspe ustvariti tak denarni tok, kot je to uspelo Appleu.

Razkritje: Avtor nima v lasti delnic AAPL. 

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja