Kaj se dogaja s Turčijo? 

Članek slika

Vsi, ki spremljate dogajanje na trgih, ste danes opazili, da je turški borzni indeks izgubil dobre tri odstotke. Svoje pa je padcu dodala še turška lira, ki v primerjavi z evrom izgublja dobra dva odstotka. 

Poleg korekcije, ki smo jo na turškem trgu doživeli v zadnjem mesecu, je na vlagatelje, investirane v Turčiji, vplivalo tudi današnje dogajanje. 

Kar je pozitivnega v trenutnem dogajanju, je dejstvo, da to ne bo imelo večjega vpliva na druge trge v razvoju. Po umiritvi razmer je pričakovati tudi normalizacijo tečajev (tako delnic, kot tudi valute) na turškem trgu. Kar je težko predvideti, je to, kdaj bo do normalizacije prišlo. 

Graf: Gibanje borznega indeksa XU 100 dne 09.10.2017

Turška lira je trenutno, po kazalcih OECD, najbolj podcenjena valuta na svetu. Politična negotovost, ki traja vse od neuspelega vojaškega udara v lanskem letu, je lokalne prebivalce prisilila v prodajo lire ter kupovanje dolarjev in evrov, kar je vrednost turške lire še dodatno znižalo. Zaradi podcenjenosti je valuta pritegnila pozornost analitikov Goldman Sachs in Societe Generale. V portfeljih investicijskih bank ima valuta sedaj nadpovprečno izpostavljenost v primerjavi s preteklimi leti. 

Če pogledamo iz racionalnega vidika, so turške delnice lahko dobra priložnost za evrske vlagatelje, ki iščejo kratkoročne špekulativne naložbe. V Evropi velja Turčija za eno izmed redkih držav, na katero se vlagatelji obrnejo v iskanju višjih donosov. Če povzamemo: gospodarska rast je v prvem četrtletju presegla napovedi, zaupanje potrošnikov je na najvišji ravni v zadnjih 18 mesecih, inflacija pa se je umirila po tem, ko je dosegla najvišjo vrednost v zadnjih 8 letih.

Velja poudariti, da bodo naložbe, izpostavljene Turčiji, tudi v prihodnje visoko nihajne, in zato tudi niso primerne za konzervativne vlagatelje. 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja