So ameriške delnice zrele za konkreten popravek?

Članek slika

To je vprašanje, ki ga vedno bolj postavljajo tako pomembnejši svetovni mediji, kot tudi velika večina vlagateljev. In v tem času je smiselno naložbene portfelje pripraviti tudi na ta scenarij.

Razpoloženje na trgih, pričakovanja in gospodarsko ter politično okolje v ZDA se je namreč v letih po finančni krizi močno spremenilo. Priča smo enemu najdaljših obdobij rasti v zgodovini ameriške borze. Temu primerna so tudi vrednotenja večine delnic, ki so po večini nad zgodovinskimi povprečji. To pri večini vlagateljev vpliva na nelagodje in dodatno previdnost pri izbiri posameznih delnic, saj nihče ne ve kdaj bo prišlo do razprodaje delnic in posledičnega padca njihovih vrednosti.

Določeni investitorji gredo celo korak dlje in opozarjajo pred novo finančno krizo. Vendarle je potrebno dodati, da je večina vlagateljev še vedno prepričanih, da so vrednotenja, glede na rast dobičkov podjetij in stanje v gospodarstvu, primerna. Vsi se strinjajo, da bosta v prihodnjih mesecih previdnost pri izbiri delnic in aktivno spremljanje dogajanja, ključna za uspeh.

Kdaj lahko govorimo o precenjenosti posameznih trgov? V finančnem svetu obstaja ogromno izračunov in fundamentalnih analiz, ki določajo primerno vrednotenje. Najpomembnejši in največkrat uporabljeni kazalnik je zagotovo razmerje med ceno delnice in dobičkom na delnico (price to earnings – P/E). Kazalnik nam pove koliko dolarjev so vlagatelji na trgu v določenem trenutku pripravljeni plačati za vsak dolar dobička podjetja. Delnice z višjim P/E kazalnikom kažejo, da investitorji pričakujejo višjo rast dobičkov v prihodnosti, kar velikokrat privede do precenjenosti in prevelikega optimizma med vlagatelji.

Enkrat višja rast od dolgoročnega povprečja

Med poletjem, je veliko investicijskih bank opozarjalo na dejstvo, da smo že (pre)dolgo v bikovskem trendu. P/E kazalnik ameriškega indeksa S&P 500 trenutno znaša 18 in kaže na precenjenost delnic, saj 10-letno povprečje znaša 16,4. Financial Times je pred kratkim primerjal vrednotenja borznih trgov v primerjavi z dobički, ki jih ustvarjajo podjetja. Ugotovitve kažejo, da so bila vrednotenja tako visoka le dvakrat in sicer leta 1929, pred veliko depresijo in nazadnje pred pokom tehnološkega balona med leti 2000 in 2002.

Povprečna letna donosnost delniških trgov v ZDA je v zadnjih 7 letih znašala 13,6%, kar je enkrat višja rast, če gledamo povprečje od leta 1970, ki znaša 6,7%. Zato se med investitorji poraja vprašanje, ali so ameriške delnice še vedno privlačne za vlaganje. Nekateri vlagatelji pričakujejo višje dividendne donose, kar pa lahko realno pričakujejo le v primeru nadaljnje krepke rasti dobičkov. Le ti pa so v veliki meri odvisni od gospodarskega okolja, na katerega bodo največji vpliv imele centralne banke s svojo monetarno politiko. Če dobički podjetij v prihodnjem obdobju ne bodo tako močno rasli in bo tudi dividendna donosnost zaostala za pričakovanji, potem se bo odgovor glede morebitne precenjenosti trgov, ponudil sam. A bo takrat za veliko večino vlagateljev že prepozno.

Odvisnost trgov od politike centralnih bank

Tu pa se pojavi glavna težava, na katero večina vlagateljev ni pripravljena, oziroma ji ne posveča dovolj pozornosti. Svetovno gospodarstvo je odvisno od rekordno nizkih obrestnih mer ter presežne likvidnosti na trgih, ki je močno vplivala na rast tečajev delnic v preteklih letih. Cene delnic so zrasle zaradi poceni denarja, ki je v velikih količinah prihajal na delniške trge. Kaj se lahko zgodi, ko bodo centralne banke zmanjšale dotok denarja, si lahko predstavljate sami.

Na rast, predvsem na Wall Streetu, v zadnjem letu so vplivale tudi predsedniške volitve v ZDA. Obljube predsednika Trumpa glede davčne reforme, investicij v infrastrukturne projekte ter repatriacije kapitala multinacionalk, so dobri za trg. A na žalost je, vsaj za zdaj, ostalo le pri obljubah. Postalo je tudi jasno, da reforme ne bodo tako drastične, kot se je napovedovalo, saj je podpora Trumpa na zelo nizki ravni in bo potrebno vsak njegov predlog občutno spremeniti. Zagotovo ni pozitivna niti retorika predsednika ZDA, saj z verbalnimi napadi na svoje nasprotnike ustvari več sovražnikov, kot podpornikov.

Priložnosti so prisotne tudi v negotovih časih

Kdaj bo prišlo do korekcije ali celo krize, je nemogoče napovedati. V tem trenutku bi bila manjša korekcija celo pozitivna, saj bi pokazala, da je trg še vedno zdrav ter ponudila dobro nakupno priložnost. Ostane nam samo to, da jo pričakujemo in se nanjo ustrezno pripravimo. Popolno zavarovanje pred padci tečajev ne obstaja. Se pa da te padce na razne načine omejiti. Ali s povečanjem pozicij v defenzivnih sektorjih, ali z nakupi manj tveganih vrednostih papirjev, ali celo z dodajanjem naložb, ki niso korelirane z gibanjem trga, odločitev je na koncu vaša. Ne glede na to, za kaj se boste odločili, ne smete pričakovati neprekinjene rasti.

Najboljša poteza je sigurno, da se za pregled vašega portfelja obrnete na neodvisnega finančnega svetovalca ali drugega izkušenega posameznika, ki mu zaupate.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kako je Goldman Sachs izgubil 1,2 milijardi dolarjev libijskega denarja

31.10.2016

D. Marolt