Osnove investiranja - ne ujemite se v past kriptovalut

Članek slika

Kriptovalute so trenutno najbolj vroča tema med vlagatelji, ki oprezajo za nadpovprečnimi donosi.

Vsak si želi naložbo, s katero lahko obogati in njegov delovni dan poteka tako, da vsakih nekaj ur pogleda, koliko je zaslužil. Nekako tako si to predstavljajo tisti vlagatelji, ki se v tem trenutku odločajo o investiranju v kriptovalute.

Čeprav je to v teoriji izvedljivo, se zadeve v resničnem življenju po navadi odvijejo drugače. In nič drugače ne bo za tiste vlagatelje, ki sedaj razmišljajo, da bi investirali v kriptovalute. Razen, če kdo pričakuje, da bodo tečaji rasli tudi po tem, ko bodo kitajski in ameriški regulatorji močno omejili uporabo kriptovalut. Če se zapreta dva največja trga, se bo temu prilagodila tudi cena. In, če upoštevamo psihologijo trga, se cena ne bo znižala le za delež, kolikor ga ta dva trga predstavljata. Tako, kot je lahko trg odgovoren za to, da je cena neke dobrine višja, kot je njena dejanska vrednost, isti dejavniki delujejo tudi v obratni smeri.

Dober primer je sklad Bitcoin Investment Trust, ki je od aprila letos zrasel za več kot 500 odstotkov. Vrednost enote premoženja sklada se trenutno giblje okoli 700 dolarjev za točko. A ta sklad ima tudi past, ki je posledica povpraševanja - pokritost sklada z Bitcoini je približno 50 - odstotna. To pomeni, da vlagatelji za 350 dolarjev v Bitcoinih plačajo 700 dolarjev. Vrednost bi bila pravična, če bi se cena Bitcoina gibala okoli 8.000 dolarjev.

Bitcoin Investment Trust

Vir: Bloomberg

Dodatno negotovost pa bi moralo predstavljati dejstvo, da pravzaprav nihče na svetu ne ve, kakšna je prava vrednost Bitcoina. Torej, tista na podlagi katere, bi lahko ugotovili, ali je »valuta« podcenjena ali precenjena.

Dejstvo je, da se je na trgu kriptovalut naredil balon. A nihče vam ne bo znal povedati, kje bo tista meja, na kateri bo počil. In zaradi nadpovprečnega nihanja v vrednosti bodo to vlagatelji spoznali šele takrat, ko bo že prepozno.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja