Najcenejša valuta na svetu pritegnila pozornost bančnih velikanov

Članek slika

Če bodo pomembnejše centralne banke z ukrepi poskrbele za nadaljevanje rasti valut razvijajočih se držav, bi turška lira lahko predstavljala zgodbo o uspehu. 

Čeprav je v zadnjih mesecih pridobivala proti pomembnejšim svetovnim valutam (z izjemo evra), je še vedno ena izmed najmanj donosnih v zadnjih 12 mesecih. Turška lira je trenutno, po kazalcih OECD, najbolj podcenjena valuta na svetu. Omejena rast je predvsem posledica lokalnih prebivalcev, ki zaradi strahu pred padcem vrednosti valute kupujejo dolarje ter evre. Zaradi očitne podcenjenosti je valuta pritegnila pozornost analitikov Goldman Sachs in Societe Generale. V portfeljih investicijskih bank ima valuta sedaj nadpovprečno izpostavljenost v primerjavi s preteklimi leti. 

Tuji skladi so letos kupili za skoraj 5 milijard evrov turških obveznic v lokalni valuti, poleg tega pa še za skoraj 3 milijarde evrov turških delnic, kar je največ od leta 2013. Vse skupaj je veliko prispevalo k rasti turškega borznega indeksa do rekordnih ravni. V Sloveniji se lahko vlagatelji turškemu trgu izpostavijo sicer le s skladom ALTA Turkey, ki je letos pridobil skoraj 21 odstotkov in je tako med najdonosnejšimi vzajemci oz. najdonosnejši, če primerjamo le med domačimi DZU. 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja