Ameriške delnice: Najvišje vrednosti morda že za nami

Članek slika

Borzni trgi se v zadnjih tednih gibljejo brez prave smeri, a mnogi analitiki v trenutnih premikih ameriškega S&P 500 vidijo prve indice korekcije. 

S&P 500 še nad psihološko mejo

Četudi vrednotenja delnic ne bi bila na tako visoki ravni, so kratkoročni premiki trgov v veliki meri odvisni od avtomatizacije trgovanja. Torej, prepoznavanja vzorcev, na podlagi katerih številni algoritmi sklepajo kratkoročne posle. V zadnjem času smo po dolgem času (končno) doživeli porast volatilnosti, smer gibanja indeksov pa nakazuje na začetek negativnega trenda. Kratkoročno gledano, sprememba smeri navzgor ne bi bil presenetljiv dogodek, saj so krakotorčno premiki zelo nepredvidljivi, a obstaja negativni prizvok pri pregledu vrednotenj in dejstva, da se pomikamo k v povprečju najbolj negativnemu mesecu koledarskega leta. 

Kar nas za zdaj še navdaja z optimizmom, je vrednost ameriškega indeksa S&P 500, ki se nahaja nad pomembno psihološko mejo 2.400 točk. V torkovem trgovanju je indeks zaključil okoli 2.450 točk, kar pomeni, da ima indeks še dobra dva odstotka manevrskega prostora. Ampak v kolikor pride do padca pod mejo 2.400, zna priti do hitre kratkoročne korekcije.

Smo vrhove že zamudili? 

Za zdaj, gledano objektivno, trge na visokih vrednostih držijo dobri gospodarksi kazalci in rezultati ameriških podjetij. In to bi se lahko kmalu končalo, saj postaja rast dobičkov podjetij vedno bolj nevzdržna. Veliko zaslugo za rast dobičkov podjetij ima pritisk na delovno silo, saj je rast plač močno zaostala. Prostora za nadaljnji pritisk na delovno silo pa skoraj ni več. Svoje pa je prispeval tudi padec ameriškega dolarja napram evru.

Ameriški vlagatelji v tem trenutku nimajo veliko izbire pri diverzifikaciji naložbenih portfeljev, saj so ameriške delnice na rekordih, obveznice pa v luči trenutne monetarne politike izgledajo sila neprivlačne. Tako se vedno več upraviteljev premoženja odloča za selitev kapitala v evropske vrednostne papirje. Evropske delnice se v primerjavi z ameriškimi še vedno tržijo z diskontom, gospodarski podatki vedno boljši, kapitalski tokovi pa nakazujejo na povečano zanimanje iz strani ameriških vlagateljev. 

Več previdnosti v prihodnjih tednih 

Že zaradi dejstva, da se nahajamo na rekordih in je od začetka rasti na borznih trgih minilo že več kot 8 let, je pri nakupu delnic smiselno opraviti domačo nalogo; pri razpršitvi portfelja pa se osredotočiti predvsem na tiste trge, ki imajo več potenciala za rast. Dodatne varovalke pa naj predstavljajo alternativne naložbe, vezane na realne dobrine ter mesečno varčevanje. 

Vsem, ki imate portfelj v večji meri sestavljen iz delniških naložb ali pa imate previsoko izpostavljenost ZDA, bi priporočil prilagoditev vašega portfelja s ciljem znižati tveganje, kateremu ste izpostavljeni. V kolikor pa vas kratkorčni padci na trgih ne ganejo, lahko strukturo pustite nespremenjeno, saj bi se verjetno že oktobra vrnili k rasti. 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja