Drugo mnenje: Kaj storiti z delnicami?

Članek slika

Pozdravljeni. Zanima me, kaj priporočate povprečnemu vlagatelju v luči trenutnega geopolitičnega dogajanja oz. naraščajočih napetosti med ZDA ter Severno Korejo?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Hvala za vaše vprašanje. Najprej bi povedal, da v kolikor napetosti prerastejo v vojno, bomo imeli večje težave, kot pa skrb za naložbene portfelje. A za zdaj se osredotočimo predvsem na naložbeni vidik. V časih napetosti je mirovanje oz. to, da ne storite ničesar, skoraj vedno najboljša strategija.

Podobne krize vedno vodijo v panično prodajanje in to se skoraj nikoli ne konča dobro. Še več, panične prodaje največkrat pomenijo odlično nakupno priložnost za tiste, ki radi gredo proti toku. Naravne katastrofe in geopolitične napetosti so namreč največkrat kratkoročni pojavi, ki po navadi poslovanje podjetij prizadenejo za četrtletje ali dve. Vendar pa se zaradi tega vrednost podjetij ne spremeni, saj takšen dogodek spremeni le kratkoročen nivo prihodkov in ne pomeni strukturnih težav. Logika trga pa je takšna, da prvim znakom težav sledi val prodaj. Ti dogodki resda znižajo nivo dejavnosti podjetij in korporacij, a temu skoraj vedno sledi močan odboj.

To je potrdila tudi pred kratkim objavljena raziskava Ned Davis Research, pri kateri so pregledali dogajanje med največjimi geopolitičnimi krizami zadnjega stoletja. Raziskovalci so se osredotočili na ameriški indeks Dow Jones Industrial Average ter ugotovili, da je indeks skoraj vedno pol leta po podobnih dogodkih že presegel vrednost iz začetka krize. Dober primer tega so teroristični napadi v ZDA 11.9.2001. V prvih petih trgovalnih dneh po napadih je indeks Dow Jones izgubil 17,5 odstotka. V začetku novembra, torej slaba dva meseca po napadih, se je že nahajal višje, kot en dan pred napadi.

Da smo si na jasnem, indeks ni vedno hitro okreval, a je tudi v teh primerih paničnim prodajam sledilo obdobje rasti. Tisti, ki svoj naložbeni portfelj upravljajo na osnovi naslovov dnevnih časopisov, ustvarjajo naložbene priložnosti za tiste, ki iščemo naložbe v kvalitetna podjetja, delnice katerih ljudje panično prodajajo.

Izogibajte se čustvenim odzivom

Izkušeni vlagatelji poznajo pravilo, ki pravi, da se je treba za uspešno vodenje naložb od teh čustveno distancirati, saj pretirana čustvena vpletenost pogosto vodi v iracionalne odločitve. Naložbena evforija kot tudi panika sta dve skrajni čustveni stanji investiranja, ki predstavljata kršitev dveh ključnih postavk investiranja. Prvič, investiranje nikoli ne sme biti podvrženo čustvom. In drugič, skrajnosti so pri dolgoročnemu investiranju neželene. Zato je moj nasvet: poiščite si strokovno pomoč.

Sprijazniti se morate s tem, da niste vseved, ki bi imel na voljo dovolj časa za vse potrebne analize naložbenih področij, skladov in delnic. Navsezadnje tudi avtomobila ne popravljate sami. Pripoznati morate naložbeno svetovanje kot eno izmed področij storitvenega sektorja, ki zaposluje profesionalce, ki ves svoj čas namenijo sledenju trgov in izobraževanje pri uspešnem vodenju naložb.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja