Špekulator, ki "nadzira" ceno Bitcoina

Članek slika

"Spoofy dvigne ceno takrat, ko jo želi višje, in Spoofy spusti ceno takrat, ko jo želi nižje." Tako poznavalci komentirajo trenutno dogajanje na trgu kriptovalut.

Bitcoin med kriptovalutami velja za alfo in omego. Je najpomembnejša in tudi najbolj priljubljena virtualna valuta. A jo že od samega začetka spremlja veliko skrivnosti, od tega kdo jo je ustvaril do tega koliko je dejansko vreden en bitcoin.

Bitcoin je zaživel leta 2009. Anonimni programer je želel z njim po izbruhu krize vzpostaviti valuto, ki bo neodvisna od centralnih bank in finančnih institucij. Količina bitnih kovancev v sistemu Bitcoin je omejena z računalniško enačbo, ki omogoča največ 21 milijonov bitnih kovancev. Internetne valute ne nadzirajo države oziroma centralne banke, temveč zapletene računske operacije, ki jih izvajajo računalniki uporabnikov samih.

Vrednost valute se oblikuje preko ponudbe in povpraševanja, bitni kovanci se pa lahko na primer povsem legalno uporabljajo za nakupe preko spleta. Zaradi svoje decentraliziranosti valuta omogoča anonimnost in preprečuje sledenje transakcijam, zaradi česa je bila valuta v preteklosti priljubljena predvsem pri kriminalnih združbah - primer take rabe je bila razvpita spletna trgovina Silk Road, na kateri so bili do njenega zaprtja na voljo orožje, droge in celo umori po naročilu. Spletna trgovina seveda ni edina in mnogi špekulirajo, da bi Bitcoin brez kriminalnih združb postal ničvreden.

Še ena od informacij, ki pod vprašaj postavlja pravo vrednost najbolj priljubljene kriptovalute, je prišla ven v nedeljo, ko so na CoinTelegraph objavili prispevek z naslovom "Single Trader with Enormous Bankroll is Manipulating Bitcoin Price, But to What End?". V prispevku razkrivajo, da na trgu obstaja oseba oz. skupina ljudi, ki se poslužujejo t.i. spoofing strategije.

"Povpraševanje ali ponudba z namenom preklica pred izvedbo posla"

Povedano z drugimi besedami, spoofersi oddajo veliko naročilo, ki preseže ponudbo oz. povpraševanje ostalih udeležencev na trgu. Cilj je je ostale udeležence prepričati v to, da se na trgu pripravlja velik premik in tako manipulirati s ceno. Če trgovci na trgu vidijo naročilo za prodajo 2.000 bitcoinov, bodo mnogi hiteli s paničnim prodajanjem, še preden to naročilo zniža ceno kriptovalute in obratno. Višina naročil iz strani Spoofyja, kot ga kličejo, se pogosto giblje okoli 60 milijonov dolarjev.

Ko pa se cena približa ceni naročila, se to prekliče. Praksa je sicer nezakonita, a ker trg kriptovalut zelo slabo reguliran, je ta praksa nekaj vsakdanjega. Spomnimo se kazenskega pregona britanskega trgovca Navinder Sarao, katerega so obtožili za povzročitev t.i. flash crasha na trgih leta 2010. Sarao je takrat priznal krivdo.

Postaja jasno, da Bitcoin brez večje regulacije ne bo nikoli mogel postati resna valuta, a ravno pomanjkanje regulacije je eden izmed ključnih podatkov, zaradi katerega je ta kriptovaluta tako priljubljena.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja