So kitajski vzajemci vedno bolj privlačni?

Članek slika

Že nekaj let spremljamo opozorila, da se na Kitajskem pričakuje kriza, pok nepremičninskega balona, težave zaradi prezadolženosti itd. ... a vzajemci, ki investirajo del sredstev tudi v kitajske delnice, še vedno rastejo. Je investiranje v te vzajemce trenutno preveč tvegano ali se splača izkoristiti trend, kateremu smo trenutno priča?

Tudi sami smo že večkrat opozarjali pred dogajanjem na Kitajskem. In večkrat se je izkazalo, da se nismo motili, a rast po padcu je vedno znova bila intenzivna in je v zelo kratkem času nadoknadila 10, 15 in celo 20 odstotno korekcijo. Čeprav se zdi, da so se razmere umirile, makro in mikroekonomski kazalci ostajajo tam, kjer so bili. A glede na to, da gre pri Kitajski za "posebno" državo, morda tudi ti niso napačni. Za odgovore smo se obrnili na pomembnejše slovenske analitike.

Kje iskati priložnosti na Kitajskem?

"Kitajske oblasti so v letošnjem letu močno poostrile kapitalske kontrole in stabilizirale odlive kapitala, vendar je zaostrena likvidnost ob odsotnosti večjih državnih investicijskih spodbud privedla do zniževanja rasti kreditiranja in do ohlajanja nepremičninskega sektorja, ki je glavni motor kitajske gospodarske rasti. Ključ do donosov na kitajskem trgu predstavljajo delnice državnih bank, ki dominirajo v borznih indeksih, in pri katerih so vrednotenja zgodovinsko nizka. Če bi lahko banke nadaljevale rast in presegle letošnje najvišje dosežene vrednosti, bi bil to zelo pozitiven znak v relativno nespodbudnem splošnem finančnem okolju," je mnenja Damjan Kovačič iz KBM Infond.

Matjaž Dlesk iz Triglav Skladi, ki upravlja Triglav Rastoči Trgi, Triglav EM Potrošne Dobrine in Triglav Balkan pa izpostavlja še sektor potrošnje, ki ga vlagatelji ne smejo spregledati. "Trenutno so v vzponu predvsem delnice kitajskih podjetij iz sektorja informacijske tehnologije, predvsem tiste, ki so vezane na spletne nakupe. Menimo, da gre za bolj dolgoročen trend, saj potrošnja prebivalstva na Kitajskem raste z več kot 10-odstotno rastjo, medtem ko omenjena podjetja beležijo še višjo rast prihodkov. Težave glede prezadolženosti obstajajo, vendar si država prizadeva čim bolj omejiti rast cen nepremičnin, prav tako v bančnem sistemu ni zaznati večje rasti slabih posojil," je dejal Dlesk.

Da je potrošnja eden izmed sektorjev, ki bo na Kitajskem cvetel, meni tudi Luka Guštin iz Naložbenega odbora Vzajemci Skupine. "Najbolj perspektiven se mi zdi tehnološki sektor, saj kitajska podjetja vedno več svojih izdelkov prodaja neposredno uporabnikom, predvsem preko spleta – niso več le poceni izdelovalci delov za uveljavljene tuje znamke," je povedal predsednik Naložbenega odbora.

A ni vse tako lepo

"Kitajska je specifičen trg predvsem zaradi nabora možnosti, ki jih ima država za poseganje na kapitalske trge. Močno si prizadevajo stabilizirati kreditni in nepremičninski trg, vendar pa to posledično pomeni nižjo likvidnost in s tem manj vzpodbudno okolje," še vedno svari Guštin.

"Kitajska je najpomembnejša država v razvoju, vendar se po poku borznega balona v letu 2008 hongkonške delnice v povprečju niso premaknile nikamor, njihovi indeksi stagnirajo tam, kjer so bili v začetku leta 2007. Letos opažamo velikansko razliko med delnicami, ki kotirajo v Hongkongu, in tistimi na celinskih borzah, kar je posledica različnih smeri kapitalskih tokov. Hongkonške kitajske delnice so z okoli 15-odstotno rastjo dosegle nekaj odstotkov nižje donose od držav v razvoju, medtem ko so bile delnice na šanghajski borzi komaj pozitivne, delnice manjših kitajskih družb iz indeksa ChiNext pa so izgubile kar 16 % vrednosti," je poudaril tudi Kovačič.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja