Intervju: nihanja bodo še prisotna, a sledi stabilizacija

Intervju: nihanja bodo še prisotna, a sledi stabilizacija

Če se spomnimo začetka letošnjega leta, smo lahko spremljali številne napovedi uglednih analitikov, da bodo cene tekom leta dosegle ceno tudi 70 dolarjev za sodček in višje.

Podobne napovedi, le da v kontra smer (vse do 10 dolarjev za sodček) smo lahko prebirali tudi ob istem času lani. A dejstvo ostaja, da so cene nafte odvisne od zelo veliko dejavnikov, in če pogledamo že predvideno ceno v proračunih največjih proizvajalk, le redki lahko napovejo, kam se bodo cene gibale na kratki rok. Na daljši rok je to nekoliko lažje, saj je cena bolj odvisna od fundamentov in ne od kratkoročnih špekulacij.

Zato smo se odločili povprašati slovenske analitike, kaj menijo o prihodnjem gibanju cen nafte. Če povzamemo, večja nihanja bodo še naprej prisotna, dolgoročna slika pa je nekoliko bolj pozitivna.

Alexander Gutirea iz Triglav Skladi, ki upravlja vzajemna sklada Triglav Azija ter Triglav Naravni viri meni, da so "cene nafte trenutno najbolj odvisne od podatkov o proizvodnji, potrošnji in zalogah v ZDA ter podatkov o proizvodnji črnega zlata v državah-članicah kartela OPEC." Pričakuje tudi, da bomo do konca letošnjega leta priča nadaljnji nihajnosti na trgih nafte in hitrim korekcijam za 10-20 % (tako navzgor kot tudi navzdol). "Dolgoročna slika je nekoliko bolj pozitivna, ker bo v naslednjih letih rast povpraševanja verjetno hitrejša kot rast ponudbe," še dodaja Gutirea.

Velik izziv za stabilizacijo cen pa upravljavec Damjan Kovačič iz KBM Infond vidi v dogovorih med kartelom OPEC ter Rusijo. "V drugi polovici leta si tudi ob nadaljevanju zdrave rasti povpraševanja ne obetamo večjega preobrata na naftnih trgih, če ne bo prišlo do dogovora med Rusijo in Savdsko Arabijo, ki bo vseboval jasne in kredibilne zaveze glede omejitev dnevnih količin načrpane nafte," je dejal Kovačič. Izpostavlja tudi vrnitev libijske in nigerijske ponudbe, ki povzročajo pritisk na cene surove nafte. "V prvi polovici leta je bil poleg neverjetno produktivnih ameriških proizvajalcev nafte za Opec in Rusijo glavni problem vrnitev libijske in nigerijske ponudbe, zaradi česar so bili dnevni izpadi proizvodnje najnižji v zadnjih petih letih. Namesto običajnih izpadov okoli 2,5 milijona sodčkov (v začetku leta 2016 so znašali celo med 3 in 4 milijone) so letošnji izpadi nižji od 1,5 milijona sodčkov na dan. To pomeni dodatnih milijon sodčkov dnevno, ki povzročajo pritisk na cene surove nafte in padec iz 55 na 45 USD," je še dodal za Vzajemci.com. Pričakuje pa, da se bodo cene nafte stabilizirale okoli 50 dolarjev za sodček, saj je sentiment špekulativnih investitorjev na terminskih borzah verjetno preveč pesimističen.

Kaj pa obnovljivi viri energije?

Včasih se je govorilo, da bodo nizke cene fosilnih goriv zaustavile razvoj obnovljivih virov energije. Ampak kot kaže, so se analitiki motili. Zadnje napovedi celo kažejo, da bodo obnovljivi viri energije v naslednjih 20 letih prevzele primat na energetskem trgu. "Ob vedno večjem povpraševanju po energiji je seveda neizogibno, da bo rasla tudi količina energije, pridobljene iz obnovljivih virov. Ali in predvsem kako hitro bo delež slednjih izpodrinil fosilna goriva, pa si ne upam napovedati. Segment je (v primerjavi s ''tradicionalnimi'' viri) namreč še vedno tako rekoč v povojih," pravi Luka Guštin, predsednik Naložbenega odbora Vzajemci Skupine. "Veliko je odvisno od razvoja tehnologije, kratkoročno pa se mi zdi s stališča vlagatelja najbolj tvegano dejstvo, da segment obnovljivih virov v veliki meri živi od zakonodaje (ki jih, vsaj v razvitem svetu, favorizira) in takšnih in drugačnih subvencij. Se pravi ne zaradi tržne konkurenčnosti," obenem svari Guštin.

Mnenja, da se ni priporočljivo preveč izpostavljati sektorju, je tudi Alexander Gutirea, ki pravi da je za vlagatelje smiselno imeti zmerno izpostavljenost do področja obnovljive energije (ne več kot 5 %), kot vedno je dobrodošla tudi razpršitev premoženja med delnicami različnih podjetij.

"Od zadnje finančne krize so bile naložbe v sončno in vetrno energijo na splošno med najmanj donosnimi delniškimi naložbami, vendar pa so v letošnjem letu ponovno zajele veter v jadra. Z energetsko revolucijo in elektromobilnostjo bodo umirale stare tehnologije in industrije, rojevale pa se bodo nove tehnologije in naložbene priložnosti. Tektonski premiki bodo doleteli avtomobilsko industrijo in proizvajalce avtomobilskih delov, med velikimi zmagovalci mobilne revolucije že nekaj časa izstopa litij, pa tudi baker je zelo zanimiv, ker je intenziteta porabe v električnih avtomobilih in pri obnovljivih virih od štiri do šestkrat višja kot pri fosilnih gorivih," pa dodaja Damjan Kovačič.

V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju