Zasebni kapital stavi na obnovljivo energijo

Članek slika

Ni skrivnost, da svetovno povpraševanje po energiji narašča in bo naraščalo tudi v prihodnje. Do leta 2040 bodo potrebe po energiji narasle za 58 odstotkov. Za to bo potrebnih še veliko fosilnih goriv. A ne bodo le fosilna goriva tista, ki bodo od tega trenda imela korist.

Povpraševanje po "zeleni energiji" beleži eksplozivno rast in od tega že imajo in bodo imeli tudi v prihodnje največjo finančno korist vlagatelji, ki prispevajo k razvoju obnovljivih virov energije. In glede na zadnje podatke, teh ni malo. Investicije v razvoj obnovljivih virov energije so v letu 2016 že peto leto zapored presegle višino investicij v razvoj energije iz fosilnih virov. Brez upoštevanja hidroelektrarn je bilo v letu 2016 ustvarjenih za 138 gigavatov novih kapacitet iz naslova obnovljivih virov energije. To je za skoraj 11 gigavatov več, kot v letu 2015. Strošek je bil za 23 odstotkov nižji kot v letu 2015, razlog za to lahko pripišemo tehnološkemu razvoju ter nižjim stroškom proizvodnje. Torej, vlagatelji dobijo za svoj denar več.

Vedno cenejša čista energija je priložnost za vlagatelje, da dobijo več za svoj denar.

Zelena prihodnost

Prihodnost bo vedno bolj zelena. Gre za sektor, ki kljubuje tudi nizkim cenam nafte, saj se je v preteklosti špekuliralo, da bodo nižje cene tradicionalnih energentov zavirale razvoj alternativnih virov energije. Zadnje študije kažejo na to, da bo v naslednjih dveh desetletjih v razvoj energijskih virov investiranih več kot 10.000 milijard dolarjev in več kot 7.000 milijard dolarjev teh sredstev bo namenjenih razvoju obnovljivih virov energije.

Med tem, ko bo vetrna energija prejela največ sredstev, bo strošek razvoja solarne energije padal najhitreje. To po trenutnih predpostavkah pomeni, da bodo kapacitete solarne energije že letos presegle kapacitete iz naslova jedrske energije, leta 2022 iz naslova vetrne energije in leta 2031 iz naslova elektrike, pridobljene s pomočjo zemeljskega plina. Mejnik, ko bo količina proizvedene elektrike iz naslova solarnih virov presegla vsa fosilna goriva naj bi dočakali leta 2039.

Kaj vse to pomeni? Lani je količina proizvedene elektrike iz naslova obnovljivih virov imela 26 odstotni, iz naslova fosilnih goriv pa 64 odstotni delež. Leta 2040 bo to razmerje 51 odstotkov proti 40 odstotkov v korist obnovljivih virov energije.

Cena proizvedene energije iz naslova fotovoltaike se je od leta 2009 znižala za skoraj 75 odstotkov. Do leta 2040 naj bi se cena znižala še za dodatnih 66 odstotkov.

Investicije v razvoj novih energetskih kapacitet do leta 2040

Vir: Bloomberg New Energy Finance

Priložnost za vlagatelje

Z vedno hitrejšim razvojem sektorja bodo posledično bolj nagrajeni tudi investitorji, ki ta razvoj omogočajo. Pred leti je veljalo, da med družbeno odgovorne investicije spadajo naložbe v delnice podjetij, ki se ne ukvarjajo z alkoholom, tobakom, igralništvom in orožjem oz. investicije v delnice podjetij, ki skrbijo za okolje. A v zadnjih letih se je na tem področju veliko spremenilo. Vlagatelji vedno več povprašujejo po investicijah v otipljive dobrine. Tako so se razvile t.i. zelene obveznice, izdajatelji kateri so zavezani k družbeno odgovornim projektom, skladi zasebnega kapitala pa se ukvarjajo z družbeno odgovornimi projekti. Alternativnega naložbenega razreda se v zadnjih letih vse bolj poslužujejo predvsem institucionalni vlagatelji, ki v alternativi vidijo predvsem dodano vrednost nizke korelacije z delniškimi trgi.

Pa so tovrstne naložbe dobre za vlagatelje? V preteklosti niso bile. Večja podjetja so se zaradi cen proizvodnje zelenih rešitev temu sektorju izogibala. A v zadnjem desetletju so cene alternativne energije močno upadle. V kombinaciji z razvojem tehnologije lahko sedaj vlagatelji obetajo visoke donose.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja