Evropa vse višje

Članek slika

Čeprav sem v prejšnjem komentarju napovedal, da se obeta zatišno poletje, tečaji na borzah, predvsem v Evropi, zlagoma rastejo na nove rekordne nivoje. Gospodarska klima je odlična, saj je tako zaupanje manedžerjev kot tudi potrošnikov na rekordnih nivojih, nezaposlenost pada, ljudje so bolj sproščeni in trošijo več.

Z boljšim poslovanjem se izboljšujejo tudi napovedi rezultatov za leto 2017 in že tudi za 2018, kar sklene krog višjih borznih tečajev. Politična tveganja so se umirila in kaže, da bodo tudi nemške volitve postregle s kontinuiteto. Čeprav je dinamika na površju precej uniformna, je vseeno zelo zanimiv pogled v zaodrje, kjer dinamika med regijami in panogami ustvarja zanimive priložnosti, da zaslužimo kak dodaten evro.

V Evropi je letos najbolj donosna IT-panoga s 14-odstotnim donosom, sledijo industrijske dejavnosti z 11 in finance s slabimi 10 odstotki. Edina panoga z negativnim donosom je energija (predvsem nafta in plin) s skoraj 12-odstotnim upadom. A kar se je zgodilo v preteklosti, ni nujno, da se bo ponovilo v prihodnosti. Zaradi tega so analitiki nekoliko previdni še posebej pri IT-delnicah, saj so vrednotenja precej nad povprečji. Treba pa si je naliti čistega vina. IT je najhitreje rastoči sektor tako globalno kot v Evropi in imamo kar nekaj podjetij, ki rastejo med 10- in 25-odstotno letno, zaradi česar so vlagatelji pripravljeni plačati višja vrednotenja.

Težave Trumpa v ZDA z zdravstveno reformo in pritisk držav na znižanje cen zdravil znižuje pričakovanja pri delnicah farmacevtske industrije. Po drugi strani se optimizem krepi predvsem v panogi financ. Delnice finančnih družb so bile zapostavljene vse od krize leta 2008, kot se je izkazalo upravičeno, težave pa so se začele pospešeno razreševati pred nekaj letih, tako da lahko danes rečemo, da je sanacija v zadnjih vzdihljajih. Čaka naš še dokapitalizacija največje španske banke Santander (predvsem kot previdnostni ukrep, potem ko so prevzeli bankrotirano Banco Popular, šesto največjo špansko banko), ki bo končana v začetku avgusta. Evropska komisija je dala zeleno luč predlogu rešitve italijanske banke Monte dei Paschi di Siena, kar bo dokončno saniralo še italijanski bančni sistem. Vrednotenja v panogi financ so zgodovinsko gledano nizka, dividendni donosi relativno visoki in pričakovanja so, da bodo rastli v prihodnosti.

Centralne banke počasi končujejo obdobje zastonj denarja, kar je zelo pozitivno za delnice finančnih družb. Priložnosti se kažejo v panogi široke potrošnje, saj vse večje trošenje prebivalstva krepi povpraševanje po luksuznih dobrinah, avtomobilih, turizmu itd. Vprašanje ostaja, kaj se bo v drugi polovici leta dogajalo s cenami nafte in materialov. V zadnjega pol leta so cene nafte upadle za približno 15 odstotkov, cene nekaterih kovin (recimo železova ruda) pa tudi več kot 40. Če se cene nekoliko popravijo in stabilizirajo, se priložnosti za lep donos kažejo tudi v panogi energije in materialov, saj so vrednotenja ugodna in dividende lepe. Podjetja teh dveh panog so se v zadnjih nekaj letih močno spremenila. Močno so oklestila stroške, omejila prevelike investicije iz let okoli 2010 in odprodale dejavnosti, ki z osnovnim poslom niso imeli veliko skupnega. Zato so znižala zadolženost in okrepila dobičkonosnost.

Za zdaj nič ne kaže na močnejšo korekcijo. Previdnost seveda po letih rasti ni odveč, a pri tako nizkih obrestnih merah brez delnic ne gre. Tudi pri visokih vrednotenjih na trgih se da najti podcenjene delniške naložbe, res pa je to težje in vzame več časa. Kako že gre tista misel … Tisto, kar ne zahteva truda, ni zanimivo.

Aleš Lokar, pomočnik direktorja naložbenega sektorja - vodja upravljanja

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Dividendni šampioni: Inflacija proti proizvajalcem potrošnih dobrin?

25.09.2012

A. Lokar