Yellenova poskrbela za nove rekorde na borzah

Članek slika

Ameriški dolar je v zadnjih 24 urah izgubil proti košarici 10 najpomembnejših valut po izjavah Janet Yellen glede nadaljnje monetarne politike. Ameriška valuta se tako nahaja na najnižji vrednosti v zadnjih 9 mesecih.

Newyorške borze so sredino trgovanje zaključile v zelenem. Indeks Dow Jones je trgovanje sklenil z rekordom pri 21.532,14 točke. Po mnenju analitikov je na rast vplivala napoved predsednice ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Janet Yellen, da se bodo obrestne mere zviševale postopno, monetarna politika pa se bo prilagajala glede na stanje gospodarstva in ne bo sledila vnaprej začrtani poti.

Vlagatelji so si izjave Yellenove razlagali, kot napoved, da Fed ne bo tako hitro višal ključno obrestno mero, kot so sprva pričakovali. Posledično se je trgovanje na ameriških borzah zaključilo s krepko rastjo. Največji udarec pa je vse skupaj pomenilo za ameriški dolar, saj se je vrednost valute znižala na najnižjo raven v zadnjih 9 mesecih.

Turčija še naprej raste

Rast so beležili tudi skoraj vsi pomembnejši indeksi držav v razvoju. Največje presenečenje v letošnjem letu pa predstavlja Turčija. Turški borzni indeks je v letošnjem letu pridobil že 33 odstotkov. Donosi evrskih vlagateljev v turške delnice so bili sicer nekoliko nižji, saj je turška lira v letošnjem letu precej izgubila. A je na drugi strani pozitiven podatek, da se je vrednost turške valute proti evru v zadnjih dneh začela krepiti.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja