Eksplozivna rast "zelene energije"

Eksplozivna rast "zelene energije"

Fosilna goriva niso več glavni prejemnik investicij znotraj sektorja energetike, pravi IEA v danes objavljenem poročilu.

Investicije v sektor elektrike so prvič v zgodovini prejele največ novih investicij. Med leti 2014 in 2016 je ta sektor svojo zastopanost v energetiki povečal kar za 12 odstotkov na 43 odstotkov.

Gledano geografsko, je Kitajska še vedno največji prejemnik novih investicij v sektor energetike. In načrti Kitajske o povečanju proizvedene energije iz naslova obnovljivih virov energije kažejo na to, da bo država tudi v prihodnjih letih ohranila vodilno mesto na lestvici.

Kot pravijo raziskovalci, je Indija največje presenečenje na lestvici.

IEA: Investicije v fosilna goriva bodo višje

Kljub trenutnemu stanju na trgu, so raziskovalci IEA prepričani, da bo sektor fosilnih goriv letos prejel za 6 odstotkov več investicij kot lani. Trenutno stanje je posledica dogovora kartela OPEC glede omejitve proizvodnje. Istočasno pa so raziskovalci previdni pri svojih napovedih, saj so vodilni največjih podjetij iz tega sektorja opozorili, da bodo revidirali svoje napovedane investicije navzdol, v kolikor cene nafte ostanejo pod 50 dolarji za sodček.

Eksplozivna rast "zelene energije"

Ob upoštevanju vseh podatkov ne preseneča, da se je proizvodnja solarne energije v zadnjih 10 letih povečala za kar 60-krat. Močno se je povečala tudi proizvodnja energije iz drugih "zelenih" virov. Gre za sektor, ki kljubuje tudi nizkim cenam nafte, saj se je v preteklosti špekuliralo, da bodo nižje cene tradicionalnih energentov zavirale razvoj alternativnih virov energije. Danes lahko tudi sami vidimo, da to ne drži, saj je izredno hitra rast sektorja nad vsemi pričakovanji.

Tako tudi Vzajemci konstantno oprezamo za naložbami v sektor "zelene energije", ki lahko nagradi naše vlagatelje.

Z vedno hitrejšim razvojem sektorja so posledično bolj nagrajeni tudi investitorji, ki ta razvoj omogočajo. Naložbe v obnovljive vire energije so del večje zgodbe alternativnih naložb, kjer po obliki prednjačijo skladi zasebnega kapitala oz. private equity. Alternativnega naložbenega razreda se v zadnjih letih vse bolj poslužujejo institucionalni vlagatelji, ki v alternativi vidijo predvsem dodano vrednost nizke korelacije predvsem z delniškimi trgi.

V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju