Državni sklad Singapurja svari vlagatelje

Članek slika

Singapurski državni sklad GIC Pte je vlagatelje posvaril pred tveganji, prisotnimi na trgu. Donosnost sklada se je sicer znižala že drugo zaporedno leto.

"Previdni smo ker so vrednotenja visoka, prihodnost negotova in je še vedno prisotnih veliko makroekonomskih neravnovesij," je povedal Lim Chow Kiat, vodilni mož pri skladu.

Povprečna realna letna donosnost (donosnost nad višino inflacije) sklada se je znižala že drugo zaporedno leto in sedaj v zadnjih 20 letih znaša 3,7 odstotka na letni ravni.

Eden od kazalcev, ki skrbi vodilne, je izjemno nizka stopnja nihajnosti na trgih. V ZDA je kazalec VIX (Volatility Index) pred kratkim dosegel najnižjo vrednost od leta 1993 ter brez težav prebil mejo, ki jo je dosegel leta 2007, tik pred propadom Lehman Brothers in začetkom globalne krize.

Več potenciala sicer vodilni pri skladu vidijo v delnicah držav v razvoju, kjer, kot pravijo, vrednotenja še niso tako visoka. Alokacija portfelja sklada se v zadnjem letu skoraj ni spremenila:

GIC upravlja skupaj tako državne presežke, kot tudi sredstva osrednjega sklada, ki izplačuje pokojnine Singapurcem. Podjetje javno ne razkriva skupne višine sredstev v upravljanju, a poudarja, da ta znaša krepko preko 100 milijard evrov. Analitiki sicer menijo, da je sklad peti največji državni sklad na svetu ter upravlja več kot 300 milijard evrov sredstev.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja