Japonska poštna banka se usmerja v alternative

Članek slika

Alternativne naložbe v svetu investiranja niso novost. A v zadnjih letih zaradi burnega dogajanja na trgih pridobivajo vedno večjo vlogo v portfeljih vlagateljev.

In zakaj so alternative tako pomembne? Alternative lahko močno pripomorejo k stabilnosti naložbenega portfelja, ko vrednost delnic in obveznic pade. Takrat se po navadi cena surovin in nepremičnin zviša. Izraz alternativna naložba se uporablja za vse naložbe, ki niso delnice, obveznice ali denar. To so na primer surovine, hedge skladi, skladi zasebnega kapitala, zbirateljski predmeti in nepremičnine. Pogosto gre za bolj kompleksne dobrine, katere težje ovrednotimo in težje zamenjamo za denar.

Tudi teorija, da morate več investirati v delnice in manj v obveznice, ko ste mladi, in to razmerje s časoma prilagajati v prid obveznicam, se je v zadnjih letih v razvitem svetu, na račun alternativ, spremenila. Sedaj vlagatelji z starostjo nižajo delež delnic v portfelju in višajo delež obveznic v kombinaciji z alternativnimi naložbami.

Namen alternativ torej ni zamenjava vašega celotnega portfelja. Namen je tega zavarovati in razpršiti.

Japonska poštna banka se usmerja v alternative

Zadnje letno poročilo Japonske poštne banke, ki upravlja 1,9 tisoč milijard dolarjev sredstev (oz. 207,2 tisoč milijard jenov), kaže na to, da ustanova vedno bolj svoj naložbeni portfelj izpostavlja alternativnim naložbam.

Glede na podatke iz 31.3.2017 je banka investirala 468,2 milijard jenov (4,2 milijardi dolarjev) sredstev v hedge sklade, v sklade zasebnega kapitala 124,4 milijard jenov in v nepremičnine 14,6 milijard jenov.

V primerjavi s preteklim četrtletjem se je izpostavljenost Japonske poštne banke alternativam povečala kar za 280 odstotkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja