Negotova politična slika EU predstavlja tudi priložnost

Članek slika

Kot sem napisal v naslovu članka, predstavlja priložnost - ali za preoblikovanje portfelja ali pa priložnost za ustvarjanje višjih donosov na trgih, katere je trenutna politična situacija najbolj prizadela, čeprav je teh malo.

Veliko priložnost politična situacija predstavlja tudi za naložbe, ki ne spadajo med tradicionalne, tržne inštrumente, saj se vlagatelji v negotovih časih vedno bolj ozirajo za naložbami, ki se ognejo psihologiji in s tem čustvenih odzivov vlagateljev.

Pripravite se na volatilnost

Pred nami je precej volatilno leto na političnem parketu EU, česar se zavedajo tudi kapitalski trgi. Ti že z napetostjo pričakujejo prihajajoče volitve. Analitiki na drugi strani pomirjajo strasti in pojasnjujejo, da so napovedi o kratkoročnih političnih tveganjih verjetno pretirane.

Trgi so zaskrbljeni glede prihajajočih volitev predvsem zaradi naklonjenosti volivcev političnim strankam, ki ne samo, da niso naklonjene Evropski Uniji in evru ampak celo želijo izstopiti iz unije, tako politične kot tudi monetarne.

Prve pomembnejše volitve so že za nami. Pred kratkim je na Nizozemskem zmagala stranka premierja Rutteja in so minile brez večjih pretresov, čeprav je bila možnost za zmago nasprotnikov precej visoka. Naslednje so na vrsti volitve v Franciji, nato pa še v Nemčiji in Italiji. Najbolj zanimive bodo francoske in italijanske volitve, kjer imajo po trenutnih raziskavah populistične stranke možnost za uspeh. Čeprav ta možnost ni tako zelo visoka, a dovolj, da poskrbi za napetost, saj je leto 2016 pokazalo, da se lahko javnomnenjske raziskave razlikujejo od dejanskega stanja.

Donosi vladnih obveznic so bili v zadnjih letih precej volatilni, kakor se jasno vidi na spodnjem grafu. Negotovost zaradi politične slike EU pa je v zadnjem času to le še okrepila.

Graf: Zahtevana donosnost italijanskih in francoskih 10 - letnih državnih obveznic

Vir: BlackRock Investment Institute in Thomson Reuters, Februar 2017.

Pomembno vlogo za prihodnost EU imajo predvsem francoske volitve. Vse kaže, da bo populistična kandidatka Marie le Pen, ki je že v lanskem letu napovedovala referendum za izstop iz EU in ponovno uvedbo francoskega franka, brez težav prišla v drugi krog volitev. Če bi ji to res uspelo, javnomnenjske raziskave pravijo, da praktično nima možnosti za dokončno zmago. Še vedno pa se vsi spomnimo lanskoletnih raziskav glede Brexita in ameriških predsedniških volitev. Ima pa Marie Le Pen pred sabo še eno veliko oviro: če ji uspe zmagati na volitvah, ji verjetno ne bo uspelo pridobiti večine v parlamentu, kar bi nujno potrebovala za uspešno sestavo nove vlade.

Precej bolj zaskrbljujoča, a na srečo manj pomembna za prihodnost EU, je politična slika v Italiji. Že sedaj imajo populistične in skrajno desne stranke 45 - odstotno podporo, s tem, da je tudi splošno javno mnenje zelo nenaklonjeno EU. Poleg vsega je tudi večina v parlamentu zelo razdeljena in krhka.

Tveganj je precej, a s temi pridejo tudi priložnosti

Politična negotovost je le eden od več dejavnikov tveganja, prisotnih v EU, na že tako občutljivem trgu. Pred nami je torej precej razburljivo leto in bo do izraza prišla boljša izbira naložb in posameznih trgov. Pozitivni denarni tok lahko pričakujemo tudi  v segmentu zaprtih naložb z nižjo korelacijo z delniškimi trgi.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].