Evropske borze začele optimistično, FTSE 100 na rekordni ravni

Članek slika

Osrednje evropske borze so danes začele zelo optimistično, pri čemer je londonski indeks FTSE 100 zabeležil rekordno visoko raven. Vlagatelji na stari celini se pozitivno odzivajo na zvišanje ključne obrestne mere v ZDA, zadovoljni pa so tudi z izidi parlamentarnih volitev na Nizozemskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Evro izgublja.

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) se je za zvišanje ključne obrestne mere za 0,25 odstotne točke na raven med 0,75 in 1,00 odstotka odločil na podlagi vztrajnega izboljševanja razmer na trgu dela in inflacije, ki je blizu ciljne ravni dveh odstotkov, so v sredo sporočili ameriški centralni bankirji. Ob tem so napovedali, da pospešitve tempa zviševanja obresti letos ne bo.

Na Nizozemskem je medtem na sredinih parlamentarnih volitvah slavila Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) premierja Marka Rutteja. Stranka za svobodo (PVV) populista Geerta Wildersa je medtem s 13,1 odstotka glasov podpore pristala na drugem mestu. Volilna udeležba je bila pri slabih 78 odstotkih. Po ocenah strokovnjakov je prav visoka volilna udeležba eden od razlogov, da Wildersu ni uspelo, da bi postal najmočnejša sila na Nizozemskem.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil okoli 10.30 na ravni 3446 točk, kar je 1,08 odstotka več kot ob koncu sredinega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej pridobil en odstotek, indeks CAC 40 v Parizu 0,86 odstotka, indeks FTSE 100 v Londonu pa raste po 0,87-odstotni stopnji. Slednji je danes presegel dosedanji vrhunec, zabeležen zgodaj ta mesec.

Milanski FTSE MIB je šel doslej navzgor za 1,56 odstotka, dunajski ATX za 1,24 odstotka, züriški SMI pa je kot eden redkih nazadoval za 0,30 odstotka.

Evro v Frankfurtu medtem beleži 0,20-odstotni padec. Trenutno je treba za skupno evropsko valuto odšteti 1,0711 dolarja.

Tudi azijske borze so večinoma sklenile v zelenem. Tokijski indeks Nikkei je napredoval za 0,07 odstotka, hongkonški indeks Hang Seng za 1,70 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa za 0,84 odstotka.

Seulski Kospi je šel navzgor za 0,80 odstotka, sydneyjski All Ordinaries za 0,24 odstotka, tajvanski osrednji indeks pa za odstotek.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja