Kitajski juan naj bi bil letos razmeroma stabilen

Članek slika

Kitajski juan bo letos razmeroma stabilen, je ocenil guverner kitajske centralne banke Zhou Xiaochuan. Minulo leto je kitajska nacionalna valuta tudi zaradi obtožb ameriškega predsednika Donalda Trumpa v zvezi z manipuliranjem z njeno vrednostjo izgubila sedem odstotkov.

Zhou pričakuje, da si bo kitajsko gospodarstvo, potem ko je lani s 6,7 odstotka zabeležilo najpočasnejšo rast v več kot četrt stoletja, stabiliziralo, in da bo to pozitivno tudi za juan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Glede na te okoliščine verjamemo, da bo menjalni tečaj juana letos razmeroma stabilen," je guverner dejal v Pekingu, hkrati pa dodal, da nihče ne more natančno napovedati morebitnih negotovosti in dogodkov, ki bi lahko zamajali kitajsko valuto. "Seveda je valutni trg vedno zelo občutljiv in sledi gibanju svetovnega gospodarstva, pa tudi nihanjem na Kitajskem," je povedal.

Kitajske oblasti se trudijo okrepiti juan, saj kitajski vlagatelji bežijo s kitajskega trga in prihaja do velikanskega odliva sredstev v tujino. To je posledica možnosti boljših zaslužkov.

Kitajska valuta izgublja tudi zaradi Trumpovih izjav. Ameriški predsednik je namreč nekaj časa vztrajno ponavljal, da Peking umetno znižuje vrednost juana, da bi s tem zagotovil večjo konkurenčnost kitajskih izvoznikov. Trump je Kitajski v tej luči zagrozil tudi, da jo bo uradno označil za valutno manipulatorko in da bo uvedel visoke uvozne dajatve na kitajske izdelke.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja