Rusija – si še zasluži mesto v BRIC?

Članek slika

"Putinove poteze v letu 2014 so negativno vplivale na vrednost ruskih delnic. Ampak pri takem padcu bi te lahko predstavljale izjemno priložnost za ljubitelje tveganja," sem prvič zapisal sredi leta 2014. In res, sankcije in padec cene nafte so takrat močno prizadele že tako podcenjen trg in ustvarile priložnosti za ljubitelje tveganja. Tako ruski rubelj, kot tudi cena delnic so od takrat, z občasnimi korekcijami, v naraščujočem trendu.

Če pogledamo vzajemne sklade, ki sredstva vlagateljev v večji meri investirajo na ruski trg oz. trge tesno povezane z Rusijo, lahko vidimo, da so v zadnjih 12 mesecih vlagateljem prinesli v povprečju okoli 30 - odstotno donosnost investiranih sredstev. Na triletni ravni je ta nekoliko nižja, a vendar je prisotna. Je investiranje v ruske delnice sploh še smiselno, glede na to, da je za nami daljše obdobje rasti?

Eden izmed najcenejših delniških trgov

Leta 2001, samo tri leta po propadu ruskega rublja, je Jim O’Neill iz Goldman Sachsa imenoval skupino držav, ki so jo poimenovali BRIC - Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska - razvijajoči se trgi, za katere so rekli, da bodo dominirali svetu še pred letom 2050. Naslednjih nekaj let so vlagatelji vlagali ogromno sredstev v Rusijo, saj so hitro rastoče cene nafte pognali gospodarstvo v obdobje nadpovprečne rasti in razvoja. Obdobje je z občasnimi prekinitvami trajalo vse do leta 2011, ko je gospodarstvo zašlo v težave in je ruski delniški trg v naslednjih 3 letih padel za približno 50 odstotkov.

Rusija je v tistem obdobju postala eden izmed najcenejših delniških trgov na svetu in za tiste, ki bi si upali investirati sredstva na trg, ki se mu je izogibala večina profesionalnih upravljavcev premoženja, je ta še vedno predstavljal visoko tvegano naložbeno priložnost. Ruske delnice so bile in so še vedno poceni z dobrim razlogom. Investiranje v Rusijo je visoko tvegano in visoko volatilno, tako ni primerno za vlagatelje, ki se hočejo izogniti tveganju. Rusija se spopada z visoko stopnjo korupcije, poteze vlade oz. odziv zahodnih držav pa lahko še dodatno vpliva na sentiment vlagateljev - zato je pri investiranju smiselno upoštevati tudi politično tveganje. In ta država je tudi znana po tem, da vedno znova poskrbi za to, da imajo njeni kritiki vedno več streliva.

Vprašanje, ki si ga morajo v tem trenutku postaviti vlagatelji je "Koliko prihodnjega dogajanja je že všteto v ceno delnic?". Večja ruska podjetja, ki so tesno povezana s tujino, ne morejo bankrotirati čez noč, sploh pa tista, katerih prihodki so odvisni od prodaje surovin evropskim državam. Tisti, ki verjamejo, da se delniški trg skozi čas vrača na zgodovinsko povprečje, bi morali biti zainteresirani za investiranje v Rusijo. Ne glede na vse, pa investiranje v Rusijo ni za tiste, ki nočejo visokega tveganja in visoke volatilnosti. Poleg političnega tveganja, ki je na teh trgih višje, je prisotno še valutno tveganje, saj so trgi v razvoju podvrženi visoki volatilnosti nacionalnih valut.

Strokovnjaki optimistični glede dolgoročnega potenciala Rusije

Za mnenje glede ruskega delniškega trga smo povprašali tudi domače analitike ter upravitelje premoženja. V luči zmage Trumpa, višjih cen nafte ter možnosti, da bodo sankcije zoper Rusijo letos omiljene, je ruski trg v preteklih mesecih močno porasel. Ali gre pričakovati nadaljevanje trenda ali je smiselno razmisliti o unovčitvi dobičkov?

Anja Cajner iz, NLB Skladi pravi: "Ruske delnice so v lanskem letu dosegle skoraj 65 % donosnost (vključujoč dividende in v evrih). Takšne donosnosti v letošnjem letu ne pričakujemo, bi pa lahko ruske delnice kljub vsemu tudi letos pozitivno presenetile. Stanje v Rusiji, ki je že od leta 2014 v recesiji, se namreč še naprej izboljšuje. Rusko gospodarstvo se bo v letu 2017 okrepilo za predvidoma 1,2 %, poleg tega pa je pretekla depreciacija rublja državo prisilila v prilagoditev na nove razmere. Proračunski primanjkljaj tako kljub znižanju cen energentov, glavnega vira proračunskih prihodkov, znaša približno 3 % in se še znižuje". "Z izvolitvijo Trumpa bi se lahko otoplili odnosi med Rusijo in ZDA, s čimer bi verjetno tudi določene proruske države evroobmočja zahtevale vsaj zmanjšanje sankcij, kar bi ob močni odvisnosti ruskega gospodarstva od evropskega še dodatno zmanjšalo negotovost," še dodaja. Strinjata se z njo tudi upravitelja premoženja iz KD Skladi, Luka Flere in Aleš Lokar, ki med drugim izpostavljata "še geopolitično sliko, ki se je za Rusijo z izvolitvijo Trumpa izboljšala, hkrati pa so čedalje glasnejši tudi glasovi iz Evrope po umiku sankcij". Pričakujeta, da bodo letos (najverjetneje v drugi polovici leta) sankcije zahoda do Rusije omiljene ali celo umaknjene.

Optimistično je mnenje tudi Miha Mihalja, upravitelja premoženja pri ALTA Skladi. "Ruski kapitalski trg v preteklih mesecih ni tako rastel kot preostali razvijajoči se trgi. Trenutno je tako v rahlem zatišju, kar je predvsem posledica šibke rasti cene nafte in preostalih energentov. Glede na razmere pa vseeno ostaja Rusija po vrednotenjih eden izmed zelo obetavnih trgov. Poudariti je potrebno, da se Rusiji v letošnjem letu končno obeta pozitivna gospodarska rast, zaradi višjih cen nafte in ostalih surovin pa bi bila lahko Rusija ena izmed dobrih zgodb rasti. Ob stabilni ceni nafte in plina bi lahko Rusija ohranila stabilno valuto, njihova centralna banka pa bi še naprej vodila ekspanzivno monetarno politiko z zniževanjem obrestne mere. Pričakujemo tudi, da bodo ruska državna podjetja zaradi potreb proračuna čedalje večji delež dobičkov vračala v obliki dividend, kar bi trgu dalo močno podporo," je povedal. Da ima ruski trg veliko potenciala, meni tudi Primož Hočevar iz Finančnih trgov. "Menim, da ima ruski trg dolgoročno še vedno velik potencial za rast. Ruska podjetja so, kljub nedavni rasti, še vedno vrednotena izredno nizko, vedeti moramo, da so se vlagatelji v letu 2015 zaradi vseh negotovosti množično umikali iz Rusije. Ob trenutnih cenah nafte oziroma nadaljevanju njene blage rasti, še zlasti pa ob omilitvi ali celo odpravi sankcij, lahko ruski trg v prihodnje še zelo lepo preseneti," je povedal za Vzajemce.

Zaključek

Vse kaže na to, da država še vedno predstavlja velik potencial, obenem pa veliko tveganje. Še vedno gre za zelo volatilen trg, na katerem smo v preteklosti doživeli veliko presenečenj, tako pozitivnih kot tudi negativnih. In nenazadnje, gre za državo, ki je zaradi visoke odvisnosti od cen energentov obsojena na obdobja ciklične devalvacije. V kolikor se zdaj nahajamo na začetku novega cikla rasti energentov, je izpostavitev z delom portfelja, sploh v luči zelo ugodnih vrednotenj ruskih podjetij in geopolitične situacije, smiselna. Ključne za vlado pa bodo v prihodnje reforme ter odnosi z zahodnimi državami.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja