Vpliv Donalda Trumpa na investiranje v obnovljive vire energije

Članek slika

Donald Trump je bil glede obnovljivih virov jasen. Njegova prioriteta sta premog in nafta. S tem želi tudi omejiti subvencije za uporabo obnovljivih virov energije. Zato je na mestu vprašanje »Ali se še izplača investirati v veter, sonce in druge obnovljive vire energije?«.

Odgovor je preprost. Da! Velika večina analitikov je namreč prepričana, da bo uporaba obnovljivih virov energije naraščala ne glede na to kaj pravi in želi ameriški predsednik. Nekateri so celo mnenja, da takšna retorika in ukinitev subvencij uporabi obnovljivih virov energije koristi. Sektor je namreč postal dovolj razvit in donosen, da se še naprej razvija, ne glede na vse ovire. Tudi večje korporacije, kot so Apple, General Motors in ostali bodo še naprej kupovali in koristili sončno energijo, saj je bistveno cenejša in ekonomsko učinkovitejša.

Vsi se namreč zavedajo, da čista energija prinaša nova delovna mesta in koristi tudi v državah, ki niso bogate s tradicionalnimi viri energije, kot sta na primer nafta in plin. V ZDA beležijo največjo in najhitrejšo rast delovnih mest v sektorju solarne energije. Za proizvodnjo, prodajo in namestitev sončnih celic so namreč lani zaposlili kar 51.000 ljudi. Tudi v najbolj politično konzervativnih državah, kot sta na primer Kansas in Iowa, so začeli vlagati v čisto energijo, saj sta ti dve državi eni izmed vodilnih po številu vetrnih elektrarn, katerih število še naprej raste.

Kot pravi Nancy Pfund, ustanoviteljica in direktorica podjetja DBL Partners, bodo tudi brez morebitnih subvencij obnovljivi viri energije predvsem zaradi svojih energetskih prednosti vedno v stiku z premogom in ostalimi fosilnimi gorivi. Tej trditvi v prid govorijo tudi dejanski podatki in dogajanje v energetskem in tehnološkem sektorju. Bill Gates, ustanovitelj Microsofta, je namreč odobril investicijo v vrednosti milijarde dolarjev, namenjeno za raziskave na področju energije in zmanjšanja škodljivih izpustov.

Vedno več zanimanja iz strani investitorjev

Kljub temu, da se gospodarstva in države čedalje bolj odpirajo za uporabo obnovljivih virov energije, vse ni tako enostavno. Predvsem je tovrstna oblika investiranja primerna za srednje do daljše časovno obdobje, saj je potrebno izkoristiti potenciale, ki se kažejo v trenutni gospodarski in politični sliki. Dejstvo pa je, da sta vetrna in sončna energija najcenejši način pridobivanja energije, zato se tudi čedalje več investitorjev spogleduje s to panogo, ki se je že v preteklosti izkazala za zelo stabilno in v primerjavi z drugimi naložbenimi razredi dovolj donosno.

Preberite tudi: Pričakovana letna donosnost vetrne energije je med 6 in 9 odstotki

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Obnovljiva energija spada v segment alternativnih naložb

Obnovljiva energija spada v segment alternativnih naložb. Da bi te bolje razumeli, smo pripravili priročnik, s katerim bi vam radi predstavili prednosti in omejitve tovrstnih strategij. Priročnik si lahko prenesete tako, da v spodnji obrazec vpišete zahtevane podatke.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kako je Goldman Sachs izgubil 1,2 milijardi dolarjev libijskega denarja

31.10.2016

D. Marolt