Indeks trgov v razvoju pridobil 13 odstotkov

Članek slika

Nigerija se je znašla v najhujši recesiji zadnjih 25. let. Napadi aktivistov so postali stalnica, njihova valuta konstanto slabi in dolarji v obtoku so postali tako redki, da bi lahko rekli, da so mit. Medtem pa nihče ne ve kje se nahaja njihov 74 - letni predsednik države Muhammadu Buhari.

Zanimiv je podatek, da so investitorji »spregledali« dogajanje in kljub temu v prejšnjem tednu bili pripravljeni odšteti osem milijard ameriških dolarjev za nakup nigerijskih obveznic v skupni višini milijarde dolarjev. Nakup je najnovejši dokaz izredne rasti delnic, obveznic in valut trgov hitro razvijajočih se držav.

Zahtevana donosnost obveznic trgov v razvoju je dosegla najnižji nivo v zadnjih dveh letih, medtem ko je indeks MSCI EM v zadnjem mesecu zrasel za nekaj več kot 13 odstotkov. Kar pomeni, da je imel višjo donosnost kot indeksi razvitih držav kot so npr..  S&P 500, FTSE 100 in Euro Stoxx 600.

Eden izmed glavnih razlogov za rast je vračanje mednarodnega kapitala, po tem ko so leta 2016 investitorji bežali iz teh držav. V prejšnjem tednu so vlagatelji investirali približno milijardo dolarjev v delniške vzajemne sklade, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice iz držav v razvoju in 2,5 milijarde dolarjev v obveznice teh držav.

Upravljalske hiše, ki se usmerjajo na razvijajoče se trge, trdijo da bodo le-te sčasoma prevzeli vodilno mesto razvitih trgov. Razlogi za ta preobrat naj bi bili v rastoči ekonomiji, v velikosti delovne sile in na račun hitre rasti prebivalstva, ki se uvršča v srednji razred. Trgi v razvoju oziroma njihov preboj v ospredje je v prvi vrti odvisen od ameriškega gospodarstva.

Veliko pove podatek, da so investitorji na dan izvolitve Donald Trumpa dvignili skoraj pet milijard dolarjev iz skladov, ki imajo naložbe vezane na trge v razvoju. V zadnjih mesecih je tudi opaziti upad pozitivizma pri vlagateljih, zaradi Trumpovih trgovinskih »vojn«, kar znižuje verjetnost dviga obrestnih mer. Vse skupaj se negativno odraža tudi na vrednosti dolarja.

Ne glede na vse, je gospod Trump naznanil, da se na področju davkov obeta nekaj »fenomenalnega«. Če se bodo zaradi te spremembe investitorji usmerili nazaj na razvite trge, predvsem ameriški trg, bo zanimanje za razvijajoče trge hitro izginilo, tako da vlagateljem, ki ste investirani na teh trgih, priporočam nekaj več pozornosti ter po potrebi tudi prilagoditev naložbenih portfeljev.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja