Pričakovana letna donosnost vetrne energije je med 6 in 9 odstotki

Članek slika

Zaradi rekordno nizkih bančnih obrestnih mer, katere bodo vsaj še nekaj časa ostale na teh nivojih, se vlagatelji odločajo za alternativne možnosti. Ena od takih je investiranje v alternativne vire energije, katera se je v preteklih letih izkazala za zelo donosno. Optimistična pričakovanja, v luči podnebnih sprememb, pa ostajajo tudi za prihodnje obdobje.

Danski inženirji so pred časom naleteli na odpor tamkajšnjih prebivalcev, ko so želeli postaviti vetrne turbine na ravnih kmetijskih zemljiščih. Zato so morali razmisliti širše in so prišli do rešitve, da jih postavijo kar na morju.  Prva morska vetrna elektrarna  je imela samo 11 vetrnih turbin, katere so lahko proizvedle elektriko za kar 3.000 domov.

Omenjeni takrat gigantski projekt sedaj izgleda kot mini projekt glede na vse nove prihajajoče gromozanske investicije v vetrne elektrarne.

V angleškem mestu Liverpool dansko podjetje Dong energy namešča 32 vetrnih turbin, ki se iz morja dvigujejo kar 180 metrov visoko. Vsaka posamezna vetrna elektrarna proizvede več energije kot celoten zgoraj omenjen projekt.

Izjemna rast zanimanja za investicije v alternativne vire energije

Prav velikost in seveda dobički, ki jih prinašata oba projekta je vzbudilo zanimanje finančnih institucij, finančnih upravljavcev in skladov privatnega lastništva. Za tovrstne investicije so se odločili tako pri investicijskih banka kot je na primer Goldman Sachs, kot tudi premožne posamezne družine, kot danski proizvajalci igrač Lego, razni danski pokojninski skladi (PKA, PensionDenmark,..) in ostali.

Razvoj in napredek tehnologije ter upad stroškov so spodbudili razvoj novega finančnega produkta - investiranje v obnovljive energijske vire.

Morske vetrne elektrarne, ki so nekoč veljale za obrobno investicijo z omejenimi donosi, ki so bile odvisne od vladnih subvencij, se sedaj prebijajo v prevlado in že veljajo kot nujni del vsakega naložbenega portfelja.

Vse bolj privlačna se zdi tudi Amerika z novo izvoljenim predsednikom Trumpom na čelu. V svoji kampaniji je dejal, da bodo ZDA preučile svoje stališče glede obnovljivih virov energije. To je v kombinaciji s pred kratkim objavljenim podatkom, da so bile ZDA lani druge na svetu po ustvarjenih novih vetrnih kapacitetah. Skupaj s Kitajsko sta postavili največ novih vetrnih elektrarn.

Po besedah Suzanne Buchta iz ameriške banke Merrill Lynch se je v zadnjih petih letih zanimanje vlagateljev v tovrstne naložbe povečalo. Morske vetrne elektrarne imajo v primerjavi s kopenskimi veliko prednosti: elektrarne so večje, veter je močnejši in poleg tega vetrna polja na morju ne povzročajo take zaskrbljenosti pri okoliških prebivalcih.

Povečuje se tudi število vodilnih proizvajalcev vetrnih turbin, med seboj sedaj tekmujejo Vestas (dansko podjetje), Mitsubishi (japonsko podjetje) in Simens, kateri je vrsto let dominiral na tem področju. Tudi ameriško podjetje General Electric in kitajski proizvajalci so se pridružili dirki, kdo bo postal vodilni na področju izdelave vetrnih turbin.

Podjetja izboljšujejo inštalacije turbin, razvijajo in izboljšujejo plovila za gradnjo, vreme na morju kot tudi slana voda jim ne predstavljajo več velikih težav. Zato se drastično zmanjšuje tudi čas in strošek postavitve turbin.

Prva morska vetrna elektrarna Vindeby je bila postavljena leta 1991. Frank A. Olsen, ki je bil zadolžen za namestitev turbine, se spominja, da so jo postavljali s pomočjo vleke in žerjava, ki je bil nameščen na tovornjaku . Sedaj pri inštalaciji sodeluje več plovil ter vsako opravlja točno določeno nalogo.

V petih letih do trikratnika investicije

Trenutno morske vetrne elektrarne predstavljajo samo eno desetino vseh vetrnih elektrarn po svetu. Zanimiv pa je podatek, da so investitorji skoraj potrojili svoj vložek v petih letih, kot pravi Michael Gulbrandtsen, analitik pri danskem svetovalnem podjetju Make. Morske vetrne elektrarne so postale izredno priljubljene  v nizkih in vetrnih vodah okoli Velike Britanije, Nemčije, Danske in Nizozemske.

Carol Gould, ki je zadolžena za področje obnovljive energije pri evropskem MUFG, pravi da med vlagatelji vlada izredno veliko zanimanja za tovrstne naložbe. Zaradi rekordno nizkih bančnih obrestnih mer, katere bodo vsaj še nekaj časa ostale na teh nivojih, se vlagatelji odločajo za alternativne možnosti. Danski pokojninski sklad PensionDenmark je investiral več kot 1,6 milijarde evrov v vetrne elektrarne, saj pričakujejo, da se bo letna donosnost v prihodnjih letih gibala med 6 in 9 odstotki.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Obnovljiva energija spada v segment alternativnih naložb

Obnovljiva energija spada v segment alternativnih naložb. Da bi te bolje razumeli, smo pripravili priročnik, s katerim bi vam radi predstavili prednosti in omejitve tovrstnih strategij. Priročnik si lahko prenesete tako, da v spodnji obrazec vpišete zahtevane podatke.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja