IEA: Opec dogovor o krčenju proizvodnje nafte izpolnjuje v 90 odstotkih

Članek slika

Članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) se skoraj v celoti držijo lani sklenjenega dogovora o zmanjšanju proizvodnje črnega zlata, povpraševanje pa bo letos najverjetneje krepkejše od pričakovanj, so danes pojasnili v Mednarodni agenciji za energijo (IEA).

V skladu z dogovorom, sprejetim novembra lani in uveljavljenim 1. januarja letos, mora Opec proizvodnjo v prvi polovici leta zmanjšati za 1,2 milijona na 32,1 milijona sodov nafte dnevno.

IEA ocenjuje, da je stopnja uveljavljanja sporazuma trenutno 90-odstotna, pri čemer nekatere proizvajalke nafte, predvsem Savdska Arabija, črpanje omejujejo bolj, kot bi bilo potrebno. Po oceni agencije gre zagotovo za največji rez v proizvodnjo v zgodovini Opeca doslej, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Decembra so se sicer k zmanjšanju proizvodnje na 558.000 sodov nafte dnevno zavezale tudi nekatere države zunaj Opeca pod vodstvom Rusije.

Cilj dogovora o zmanjšanju črpanja je zmanjšati svetovne zaloge nafte in tako dvigniti cene črnega zlata, ki se trenutno gibljejo na ravni med 50 in 55 dolarjev za sod.

V IEA glede na dosedanje krčenje proizvodnje napovedujejo krepkejše povpraševanje od pričakovanega. Potem ko se je lani po njihovih izračunih povečalo za 1,6 milijona sodov na 96,6 milijona sodov dnevno, naj bi se letos še za 1,4 milijona sodov na 98 milijona sodov dnevno. Napoved so izboljšali že tretji mesec zapored.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja