S Twitterjem do višjih donosov

Članek slika

Trendi na finančnih trgih se z razvojem računalniške tehnologije močno spreminjajo. Glede na gibanje tečajev po izvolitvi novega ameriškega predsednika, odzivih na njegove izjave in objave na družbenih omrežjih, je vse bolj jasno, da je pred nami zelo pestro in nepredvidljivo leto.

Vse pogosteje namreč analitiki za trgovanje uporabljajo računalniške algoritme, ki takoj po vsakem Trumpovem govoru izvedejo nakup ali prodajo delnic na katere se objava nanaša.

Wall Street ne želi razkriti, pri katerih delnicah uporablja tovrstno tehnologijo in kakšen je vpliv na njihovo vrednost. Zagotovo pa je dovolj zgovoren že podatek, da tudi tako velike investicijske družbe kot so Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of Amerika in Merill Lynch ne željo komentirati vplivov algoritemskega trgovanja na delnice.

Izvršni direktor sklada Ritholtz Wealth Management, Josh Brown pravi da to ni presenetljivo. Podjetja namreč vlagajo ogromno znanja in kapitala v razvoj, kar se da učinkovitega sistema algoritemskega trgovanja, tako da ne želijo, da konkurenca posnema njihov model.

»Nihče ne bo javno priznal in se hvalil, da ima preverjen in učinkovit sistem, zakaj bi. Očitno pa je, da pri tem ne gre za človeški faktor, pač pa je vse odvisno od tehnologije« je dodal Brown. Bloomberg, ki je največji ponudnik tržnih podatkov in novic, ki jih uporabljajo tako analitiki kot povprečni vlagatelji navaja, da so objave, ki jih Trump objavlja na Tweeterju najpomembnejše in najhitreje procesirane novice, ki imajo največji  vpliv na dnevno trgovanje na finančnih trgih. Obstajajo celo aplikacije, ki vlagatelje opozarjajo na vsak tweet, ki je neposredno povezan z njihovimi delnicami.

Trump, ki je 20. Januarja 2017, prisegel kot 45. predsednik ZDA, je v svojih objavah napovedal, da bo korenito spremenil poslovno okolje v ZDA. Najbolj negativno je komentiral predvsem poslovanje in politiko velikih ameriških avtomobilskih podjetij kot so Ford, General Motors in Toyota in jih obtožil da zaradi znižanja stroškov svojo proizvodnjo selijo v Mehiko, ter jim zagrozil z visokimi davčnimi obremenitvami v primeru uvoza in prodaje izdelkov v ZDA. Takoj po tem, je delnica Toyote izgubila 1%, kar predstavlja kar 2 milijardi dolarjev tržne vrednosti.

Nimajo pa samo Trumpove objave tako velikega vpliva na dogajanje na trgih. Clintonova je na primer pred časom zelo negativno vplivala na vrednost delnic biofarmacevtskih podjetij, saj je želela omejiti zelo visoke dobičke, ki jih ta podjetja dosegajo zaradi visokih cen zdravil. To se je na koncu odrazilo tudi pri vzajemnih skladih, ki vlagajo v farmacevtske delnice.

Vpliv objav na povprečnega vlagatelja

Finančni analitik Jim Cramer pravi, da Trumpove objave za povprečnega vlagatelja nimajo nobenega trajnega vpliva. Sicer je mogoč kratkoročen padec delnic, vendar se trend hitro obrne. Pomembno je predvsem, da se investitorji primerno odzovejo in si z dobro razpršitvijo premoženja in daljšim časovnim obdobjem zagotovijo čim večjo varnost. Tudi največji in najbolj uspešni vlagatelji kot je recimo Warren Buffett se ne ukvarjajo s kratkoročnimi dogodki.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Kaj so alternativne naložbe?

Alternativne naložbe postajajo eden izmed ključnih sestavnih delov portfeljev vlagateljev. Ravno zaradi tega smo se odločili za izdajo priročnika o alternativnih naložbah. Svojo kopijo si lahko prenesete s pomočjo spodnjega obrazca.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kako je Goldman Sachs izgubil 1,2 milijardi dolarjev libijskega denarja

31.10.2016

D. Marolt