Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo

"Follow the money"

Članek slika

Dogajanje na trgih v zadnjih tednih je precej razdražilo vlagatelje – nihajnost se je povišala, delniški indeksi pa se gibljejo v višjem razponu, kot smo tega bili vajeni v preteklem letu.

CBOE Market Volatility Index ali drugače povedano VIX meri strah, ki je prisoten na trgu. Trenutna vrednost indeksa znaša 17,8 in je krepko nad vrednostjo izpred enega leta, ko se je gibal okoli 10. Dolgoročno povprečje se giblje okoli 20. 

Glede na trenutne trende, je bolj verjetno, da bomo povišani nihajnosti priča tudi v prihodnjih tednih. To je sicer le špekulacija, a glede na dogajanje, ocenjujem da je verjetnost za to precej visoka.

Kako bo Trump dosegel cilje?

Tudi vrednotenja na ameriških trgih so trenutno nad zgodovinskimi povprečji. A kot največjo negotovost za nadaljnjo rast trgov analitiki izpostavljajo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, človeka zaradi izvolitve katerega so trgi v zadnjem letu dosegli nove rekorde. Zdi se, kot da vsako njegovo izjavo vlagatelji vzamejo za že realizirano obljubo in so posledično tudi reakcije trgov pretirane, ne glede na to, ali gre za rast ali padec indeksov.

Podobnemu dogajanju smo bili priča že v začetku lanskega leta, ko so cene delnic dosegale vrednosti, ki so upoštevale, da je je Trump že izpeljal večino volilnih obljub, čeprav v tistem času ni bila realizirana niti ena. To po lahko predstavlja dodatno tveganje za vlagatelje. Ena zadnjih je bila obljuba o tarifah, ki je bila označena za začetek "trgovinske vojne" ob že precej glasnih špekulacijah glede "valutne vojne". In prav vsaka novica glede tega pomembnejše indekse v roku nekaj minut premakne za par odstotkov gor ali dol. 

"Follow the money"

Indeksa S&P 500 in Nasdaq sta torkovo trgovanje na newyorških borzah končala pod izhodiščem, a še vedno višje kot ob začetku leta. Indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 je trgovanje sklenil pri vrednosti 2.726,80 točke. Izgubil je 0,05 odstotka. Tehnološki indeks Nasdaq pa je pridobil 0,33 odstotka in trgovanje sklenil pri 7.396,65 točkah. Indeks Dow Jones je sicer trgovanje sklenil pri 24.801,36 točkah, kar je. 0,33 odstotka manj kot v ponedeljek.

Četudi bomo v prihodnjih tednih priča bolj volatilnemu obdobju na trgih, je priložnost za zaslužek vedno prisotna. Indeks trga sestavlja več sektorjev in tudi če se vrednost indeksa zniža, lahko določeni sektorji še vedno beležijo rast.

V Naložbenem odboru analitiki še vedno vidimo precej potenciala v finančnem ter tehnološkem sektorju, a bodite pripravljeni na višja nihanja. Vztrajanje na delniških trgih ne bo več tako primerno za vlagatelje s slabimi živci, saj kljub trendu navzgor, so korekcije znova postale del normalnega gibanja trgov.

Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo

V kolikor še vedno velja pravilo, da vlagatelji v negotovih časih iščejo zatočišče v varnih naložbah, kamor mnogi uvrščajo zlato, bi se to moralo v zadnjih letih občutno podražiti. Zlato v očeh mnogih vlagateljev ima status varne naložbe, ki skozi čas ohranja realno vrednost denarja. Vendar če pogledamo dogajanje na trgih v zadnjih desetletjih, temu ni tako. Sploh v zadnjih letih je zlato postalo špekulativna naložba, nihajnost katere krepkor presega nihajnost večine delnic, ki jih najdemo na trgu.

Na drugi strani so realne naložbe, kot so nepremičnine, odlična varovalka pred višjo inflacijo. Ne samo zaradi tega ker ohranjajo vrednost ampak tudi zaradi tega ker se jih da relativno lahko monetizirati. Morda se zdi čudno, da se o višji inflaciji pogovarjamo ravno v obdobju, ko je v medijih opaziti prispevke, v katerih razpravljajo o deflaciji oz. izjemno nizki inflaciji. A so ravno učinki ukrepov, ki so jih svetovne vlade sprejele, tisti, ki bodo v prihodnje okrepili rast cen.

Nepremičninske naložbe več kot očitno postajajo eden ključnih naložbenih razredov tako institucionalnih kot zasebnih vlagateljev. Kar nekaj analiz smo že naredili v zadnjih letih z namenom podajanja različnih alternativnih možnosti investiranja. Alternativne naložbe, od alternativnih virov energije do nepremičninskih vlaganj, postajajo čedalje bolj pomemben del portfeljev vlagateljev, tako zasebnih kot institucionalnih. Analiza Morningstarja, objavljena v poletnih mesecih predlanskega leta pa kaže celo na to, da so v zadnjih letih med vlagatelji zelo priljubljene predvsem nepremičnine (v fizični obliki ali prek investicijskih skladov), kar lahko ugotovimo že z opazovanjem dogajanja na trgu v Sloveniji.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja