Nepremičnine, ne zlato kot varovalka v negotovih časih

Nepremičnine, ne zlato kot varovalka v negotovih časih

Dogajanje v zadnjih tednih je precej razdražilo vlagatelje – nihajnost se je nekoliko povišala, delniški indeksi pa se gibljejo v višjem razponu, kot smo tega bili vajeni v preteklem letu.

CBOE Market Volatility Index ali drugače povedano VIX meri strah, ki je prisoten na trgu in odraža pričakovanja vlagateljev za prihodnji mesec. Trenutna vrednost indeksa znaša 22. Vrednost nad 20 pomeni visoko tveganje za močnejša nihanja delniških tečajev v prihodnjih 30 dneh. 

Glede na trenutne razmere v svetu, je zelo verjetno, da bomo povišani nihajnosti priča tudi v prihodnjih tednih. To je sicer le špekulacija, a glede na dogajanje, ocenjujem da je verjetnost za to precej visoka.

Tudi vrednotenja na ameriških trgih so trenutno nad zgodovinskimi povprečji. A kot eno največjo negotovost za trge analitiki izpostavljajo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ameriškega predsednika v odhodu, ki v zadnjih mesecih predstavlja "jokerja", saj vedno znova preseneti s kakšno nepričakovano potezo Zdi se, kot da vsako njegovo izjavo vlagatelji vzamejo za že realizirano obljubo in so posledično lahko tudi reakcije trgov pretirane, ne glede na to, ali gre za rast ali padec indeksov. Drugo največjo nevarnost pa predstavlja svetovna pandemija, ki je v sklepni fazi, vendar še vedno predstavlja največji vpliv na svetovno gospodarstvo. Tukaj bi se lahko dotaknili tudi politične negotovosti v EU ter prihajajočih volitev v mnogih evropskih državah. Dolgo tudi nismo bili priča kakšnim nenavadnim potezam turškega predsednika, ki je še pred dobrim letom skoraj vsak mesec poskrbel za medijsko izpostavljenost. 

Podobnemu dogajanju smo bili priča že večkrat, nazadnje v kratkem po izvolitvi Trumpa, ko so cene delnic dosegale vrednosti, ki so se gibale v območju, v katerem bi bilo primerno le, če bi Trump že izpeljal večino volilnih obljub, čeprav v tistem času ni bila realizirana niti ena. 

"Follow the money"

Indeksa S&P 500 in Nasdaq se nahajata na rekordnih vrednostih (oz. tik pred rekordi). Indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 se nahaja pri 3.810 točkah. Tehnološki indeks Nasdaq pa se nahaja pri 13.129 točk. Oba indeksa sta od marčevskega dna v lanskem letu pridobila več kot 65 odstotkov. 

Četudi bomo v prihodnjih tednih priča bolj volatilnemu obdobju na trgih, je priložnost za zaslužek vedno prisotna. Indeks trga sestavlja več sektorjev in tudi če se vrednost indeksa zniža, lahko določeni sektorji še vedno beležijo rast.

Ničelne obrestne mere na bankah in rast cen delnic po zadnji korekciji so znova dvignile zanimanje vlagateljev za delniške naložbe. Kot kaže, smo na trgih vstopili v zadnjo fazo borznega cikla, pri katerem prevladuje predvsem FOMO paradoks (Fear of missing out ali strah pred tem, da bi zamudili rast). Dober pokazatelj tega, da se trgi nahajajo pred korekcijo, je tudi podatek, da o borzni rasti poročajo osrednji mediji, ki se večinoma izogibajo novicam iz borznega sveta (kot npr. 24ur.com v Sloveniji). V Naložbenem odboru  še vedno vidimo precej potenciala za rast, a bodite pripravljeni na višja nihanja. Vztrajanje na delniških trgih ne bo več tako primerno za vlagatelje s slabimi živci, saj bodo korekcije znova postale del normalnega gibanja trgov.

Projektnih investicij v nepremičnine različnih vrst se poslužuje tudi podjetje VZAJEMCI NEPREMIČNINE d.o.o.

Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred negotovostjo

V kolikor še vedno velja pravilo, da vlagatelji v negotovih časih iščejo zatočišče v varnih naložbah, kamor mnogi uvrščajo zlato, bi se to moralo v zadnjih letih občutno podražiti oz. veliko bolj, kot se je. Zlato v očeh mnogih vlagateljev ima status varne naložbe, ki skozi čas ohranja realno vrednost denarja. Vendar če pogledamo dogajanje na trgih v zadnjih desetletjih, temu ni tako. Sploh v zadnjih letih je zlato postalo špekulativna naložba, nihajnost katere krepkor presega nihajnost večine delnic, ki jih najdemo na trgu.

Na drugi strani so realne naložbe, kot so nepremičnine, odlična varovalka pred višjo inflacijo. Ne samo zaradi tega ker ohranjajo vrednost ampak tudi zaradi tega ker se jih da relativno lahko monetizirati. Morda se zdi čudno, da se o višji inflaciji pogovarjamo ravno v obdobju, ko je v medijih opaziti prispevke, v katerih razpravljajo o deflaciji oz. izjemno nizki inflaciji. A so ravno učinki ukrepov, ki so jih svetovne vlade sprejele, tisti, ki bodo v prihodnje okrepili rast cen.

Nepremičninske naložbe več kot očitno postajajo eden ključnih naložbenih razredov tako institucionalnih kot zasebnih vlagateljev. Kar nekaj analiz smo že naredili v zadnjih letih z namenom podajanja različnih alternativnih možnosti investiranja. Alternativne naložbe, od alternativnih virov energije do nepremičninskih vlaganj, postajajo čedalje bolj pomemben del portfeljev vlagateljev, tako zasebnih kot institucionalnih. Analiza Morningstarja, objavljena v poletnih mesecih leta 2016 kaže celo na to, da so v zadnjih letih med vlagatelji zelo priljubljene predvsem nepremičnine (v fizični obliki ali prek investicijskih skladov), kar lahko ugotovimo že z opazovanjem dogajanja na trgu v Sloveniji. Trend investiranja v nepremičnine bo najverjetneje ostal vroč še dolgo časa. 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju