IEA napovedala občutno krčenje proizvodnje nafte v januarju

Članek slika

Svetovno povpraševanje po nafti je bilo lani večje od predhodnih ocen, ugotavlja Mednarodna agencija za energijo (IEA). V najnovejšem poročilu piše, da je znašalo 1,5 milijona in ne 1,3 milijona 159-litrskih sodov dnevno. Letos naj bi bilo znova pri 1,3 milijona sodih. IEA ob tem pričakuje, da bo januarja prišlo do občutnega krčenja proizvodnje.

Razlog za izboljšanje ocene povpraševanja po nafti v letu 2016 leži predvsem v večjem obsegu naročil iz EU, padec, ki naj bi sledil letos, pa naj bi povzročili predvideni višje cene nafte in naftnih derivatov ter močnejši dolar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V IEA navajajo, da je na voljo več kazalcev, ki govorijo, da bo januarja prišlo do znatnega padca proizvodnje črnega zlata. To sicer predvideva tudi novembra lani sprejeti dogovor članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekaterih drugih proizvajalk o omejitvi proizvodnje, ki je v veljavo stopil z januarjem. Glede na ta dogovor naj bi se črpanje skrčilo za 1,2 milijona sodov na 32,5 milijona sodov dnevno.

V sredo je sicer kartel sporočil, da so njegove članice decembra lani že proizvedle manj nafte. Količina se je v mesečni primerjavi zmanjšala za 221.000 sodov na 33,1 milijona sodov dnevno, kar pa je še precej pod dogovorom. Največ zaslug za zmanjšanje proizvodnje si lasti Savdska Arabija, ki je decembra proizvedla 10,5 milijona sodov dnevno, kar je 149.000 sodov manj kot novembra. Proizvodnjo so zmanjšali tudi Alžirija, Ekvador, Gabon, Nigerija, Katar, Združeni arabski emirati in Venezuela.

Trenutno obdobje je preizkusno, ocenjuje IEA. Ali se bodo proizvajalke črnega zlata držale zaveze, bo po navedbah agencije jasno v naslednjih tednih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja