OPEC pričakuje stabilno leto

Članek slika

Savdski minister za energetiko, Khalid Al Falih, je na nedavni tiskovni konferenci v Abu Dabiju pohvalil zavzetost podpisnikov dogovora o začasni zamrznitvi rasti proizvodnje surove nafte.

Še enkrat je poudaril, da bo Savdska Arabija naredila vse, kar je v njeni moči, za stabilizacijo naftnega trga. Članice Opeca naj bi za šest mesecev zmanjšale dnevno proizvodnjo za 1,2 milijona sodčkov, drugi podpisniki pa naj bi proizvodnjo oklestili še za dodatnih 600.000 sodčkov.

Z dogovorom, ki so ga glavne svetovne proizvajalke surove nafte podpisale konec lanskega leta in naj bi začel veljati s prvim januarjem 2017, so se zavezale, da bodo za šest mesecev okrnile dnevno proizvodnjo za približno 1,8 milijona sodčkov. Prva je proizvodnjo zmanjšala največja članica naftnega kartela Opec Savdska Arabija, ki je tako javnosti in trgu jasno pokazala, da namerava narediti vse za stabilizacijo naftnega trga. V prvih dveh tednih so Savdijci zmanjšali dnevno proizvodnjo za skoraj 500.000 sodčkov in s tem celo presegli dogovorjeno zmanjšanje proizvodnje.

Savdski Arabiji v skladu z dogovorom sledijo tudi preostale bližnjevzhodne proizvajalke, nekatere med njimi so podobno kot Savdska Arabija, proizvodnjo zmanjšale za več, kot je bilo sprva dogovorjeno. Trenutno še ni javno objavljenih podatkov o rezu proizvodnje pri proizvajalkah, ki niso članice naftnega kartela Opec, vendar se pričakuje, da bo večina podpisnic spoštovala dogovor. Merim predvsem na največjo zagovornico sporazuma, Rusijo, za katero je stabilizacija naftnega trga zelo pomembna, predvsem zaradi njenega učinka na »zdravje« javnih financ.

V korist uspehu sporazuma govori tudi nedavna zgodovina, saj naj bi zadnji sporazum o rezu proizvodnje po podatkih IEA, spoštovalo več kot 80 odstotkov članic Opeca.

Vir: Bloomberg

Sašo Šmigić, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja analiz, KD Skladi.

Prenesite si priročnik o alternativnih naložbah

Z alternativo si lahko znižamo portfeljsko tveganje in ustvarjamo pozitivne donose tudi v času negativnih trendov. Zato je primarni namen priročnika predstaviti zakonitosti alternativnih naložb.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Zakaj se rast vrednosti surovin in energentov ne odraža popolnoma v donosnosti točke vzajemnega sklada?

20.09.2010

S. Smigič

ZDA niso več največje svetovne potrošnice energije

18.10.2010

S. Smigič

Okrevanje ameriškega nepremičninskega trga

21.08.2012

S. Smigič