Tobačni velikan BAT zvišal ponudbo za Reynolds na skoraj 50 milijard dolarjev

Članek slika

Tobačni velikan British American Tobacco (BAT) je pristal na zvišanje ponudbe za pridobitev 57,8-odstotnega deleža v konkurentu Reynolds American, ki še ni v njegovi lasti, in sicer s 47 milijard dolarjev na 49,4 milijarde dolarjev. S prevzemom bo nastalo največje na borzi kotirajoče tobačno podjetje na svetu.

Kot so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnili v BAT, bodo glede na današnji dogovor za delnico Reynoldsa odšteli 59,64 dolarja, pri čemer bodo 29,44 dolarja poravnali v denarju, preostalo pa v 0,526 delnice BAT. Oktobra je multinacionalka s sedežem v Londonu za vrednostni papir konkurenta ponudila 24,13 dolarja v gotovini in 0,5502 delnice BAT.

Oktobrska ponudba po padcu tečaja delnic BAT na borzi ni uspela.

Prevzemna ponudba je sicer del konsolidacijskega vala v tobačni industriji, ki se sooča z zmanjšanim povpraševanjem in negotovo potjo proti novim tehnologijam. BAT se za Reynolds zanima predvsem zato, ker je ta osrednji igralec na nastajajočem ameriškem trgu e-cigaret. Poleg tega si bo s prevzemom zagotovil vodilno mesto na tobačnem trgu v ZDA in pomembno prisotnost na hitro rastočih ter razvijajočih se trgih v Južni Ameriki, Afriki, Bližnjem vzhodu in Aziji.

Združeno podjetje bo poslovalo z znamkami, kot so Lucky Strike, Rothmans, Camel in Newport.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja