Savdski minister prepričan v rast povpraševanja po nafti

Članek slika

Savdski minister za energijo Kalid Al Falih meni, da najverjetneje ne bo potrebe po podaljšanju dogovora o polletnem zmanjšanju proizvodnje nafte, saj se krepi povpraševanje. Ob robu energetskega foruma je v izjavi novinarjem dejal, da se bo povpraševanje še opazneje okrepilo v začetku poletja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Povpraševanje bo še naprej raslo, zato želimo zagotoviti, da bo na trgu dovolj nafte in ne bo prišlo do pomanjkanja," je pojasnil minister za energijo.

Države Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) so še z nekaj drugimi proizvajalkami, ki niso članice kartela, konec novembra sklenile, da bodo s 1. januarjem zmanjšale proizvodnjo nafte in na ta način omilile pritisk na cene.

Proizvodnjo je zmanjšala tudi Savdska Arabija, njen minister pa meni, da se bo celoten učinek tega ukrepa videlo šele po polovici leta. Države proizvajalke so sicer po njegovih besedah pripravljene podaljšati dogovor.

Minister za energijo Združenih arabskih emiratov Suhajl al-Mazruej pa je danes dejal, da je še prezgodaj za pogovore o podaljšanju.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja