Preiskava na Kitajskem znižuje vrednost bitcoina

Članek slika

Vrednost internetne valute bitcoin se je opazno znižala po napovedi kitajske centralne banke, da bo pod drobnogled vzela platforme za trgovanje s to digitalno valuto. Tečaj bitcoina je v sredo med trgovanjem po indeksu BPI dosegel vrednost 752,11 dolarja, potem ko je bil teden pred tem pri 1100 dolarjih. Danes se giblje okrog 768 dolarjev.

Kitajska centralna banka je s preiskovalci pod drobnogled vzela trgovalne platforme v Pekingu in Šanghaju, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Na ta način želi bančni regulator preprečiti odtekanje kapitala iz države.

Večina trgovalnih platform za bitcoin se sicer nahaja na Kitajskem, vrednost digitalne valute pa je v začetku meseca opazno rasla in se približala rekordni vrednosti, potem ko je kitajski juan padel najnižje v osmih letih.

Indeks Bitcoin Price Index (BPI) sicer prikazuje povprečje vrednosti bitcoina na različnih borzah, na katerih se trguje s to digitalno oziroma kriptovaluto. Bitcoin je zaživel v začetku leta 2009, odtlej pa je njegova vrednost doživljala močna nihanja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja