Kitajska z največjim dvigom vrednosti juana v več kot desetletju

Članek slika

Kitajska je danes občutno zvišala vrednost juana, in sicer je šlo za največji dnevni dvig od leta 2005. Kitajska centralna banka je vrednost postavila pri 6,8668 juana za dolar.

Juan se je s tem podražil za 0,92 odstotka, dvig pa prihaja potem, ko se je juan nekaj časa spogledoval z vrednostjo sedem juanov za dolar. Tega praga ni prestopil več kot osem let.

Kitajska valuta je pod pritiskom zaradi negotovosti glede zdravja drugega največjega svetovnega nacionalnega gospodarstva, odtekanja kapitala in močnega dviga vrednosti dolarja po izvolitvi Donalda Trumpa za ameriškega predsednika. Pričakovati je tudi dvig obrestnih mer v ZDA.

Peking dovoljuje dvig ali padec vrednosti domače valute za največ dva odstotka glede na določen dnevni tečaj. S tem preprečuje prevelika nihanja in ohranja nadzor nad valuto.

Prejšnji teden je Kitajska sporočila, da bo skoraj podvojila število tujih valut, ki jih uporablja v košarici za določanje vrednosti juana. S tem želi zmanjšati pomen dolarja, preprečiti padce juana in zagotoviti stabilnost.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja