Kam investirati v letu 2017?

Članek slika

Za nami je precej razburljivo leto, ki je bilo iz vidika povprečnega vlagatelja zelo stresno. Kljub temu, da smo takoj ob vstopu v leto 2016 doživeli večjo korekcijo, so tečaji koledarsko leto končali precej višje.

Pri Vzajemci skupina smo prepričani, da bo volatilnost na trgih prisotna tudi v letu 2017. Če gre verjeti pregovoru "Follow the money" (oz. sledi denarju), potem je smiselno pogledati, kaj v letu 2017 pričakujejo upravitelji premoženja ter najbolj premožni vlagatelji.

Ameriške banke so "in", previdno v evropskem bančnem sistemu

Politika centralnih bank je vplivala na padec obrestnih mer na depozite. To je predvsem opaziti v območju evra ter posledično tudi v Sloveniji, kjer za denar, ki ga vlagatelj posodi banki, na letni ravni ne dobi več niti odstotka obresti. Če upoštevamo še dejstvo, da bo Evropska centralna banka (ECB) izvajala ohlapno monetarno politiko vsaj do konca leta, bodo depoziti v letos služili le temu, da se bodo vlagatelji odpovedali likvidnosti ter donosnosti v zameno za "varnost".

Preberite tudi: Bi se odpovedali likvidnosti za nekaj deset evrov obresti?

Zanimivo bo videti tudi, kako se bodo banke spopadle z dejstvom, da na posebnih računih za kratkoročne depozite ne bodo več mogle zagotavljati donosnosti ter s posledičnim odlivom kapitala.

Razviti trgi: Trump v središču pozornosti

Vlagatelji so izvolitev Donalda Trumpa sprejeli kot zagotovilo, da bosta deregulacija in stimulacije okrepila gospodarsko aktivnost v ZDA. Ameriški indeksi so dosegli nove rekorde in rast za zdaj ne pojenja. Jasno pa je, da bi po teko močni rasti lahko na trgih znova doživeli korekcijo. Ne glede na vse, nas trenutno stanje lahko še vedno navdaja z optimizmom, da bomo tudi letos, tako kot v preteklem letu, bili priča rasti delniških tečajev pomembnejših svetovnih borz, moramo pa na zadeve gledati nekoliko bolj previdno. Še vedno je pred nami negotovost zaradi geopolitičnega dogajanja, zaradi Brexita, zaradi problema v evropskem bančnem sistemu ter zaradi zelo optimističnih pričakovanj glede vpliva Trumpa na ZDA in posledično tudi na svetovno gospodarstvo.

Trgi v razvoju: Rusija DA, Kitajska NE

Ruski trg se je v letu 2016 znatno okrepil. To je bila posledica boljše klime v političnem prostoru ter rasti cen nafte. Vse skupaj je obenem okrepilo tudi tečaj ruskega rublja, rast katerega analitiki pričakujejo tudi v letošnjem letu. Kot zanimive trge, analitiki izpostavljajo tudi Južno Afriko, Mehiko Brazilijo, Čile, Indonezijo ter Indijo.

Smiselno pa se je, vsaj v tem trenutku, izogniti Kitajski, saj kljub potencialu, ki ga ponuja, je investiranje na ta trg zelo tvegano.

Skoraj vsak vlagatelj sprašuje tudi po nepremičninah

Nepremičnine ter nepremičninski projekti še vedno ostajajo tema, ki zanima skoraj vsakega vlagatelja. Čeprav imajo zgodovinsko gledano nižjo donosnost od delnic, predstavljajo alternativo portfelju, ki ni tako močno korelirana z dogajanjem borzah.

Poleg tega ima lastništvo nepremičnine pomemben psihološki vpliv na posameznika. Je eden od glavnih ciljev, ki so ga nam starši vcepili v glavo že v otroštvu in se posledično zelo veliko ljudi ne počuti lagodno, dokler v lasti nima nepremičnine.

V ospredju predvsem alternative

Nepremičnina spada med t.i. alternativne naložbe. To so naložbe, ki praviloma ne spadajo med tradicionalne naložbene tipe (delnice, obveznice in denar). Večino alternativnih naložb imajo v lasti podjetja in premožni posamezniki. Med alternativne naložbe spadajo prav tako tudi hedge skladi, skladi zasebnega kapitala, fizične surovine itd. Ti naložbeni tipi so praviloma tudi manj likvidni od standardnih naložb, ki jih lahko prosto prodamo na borznem trgu.

Zaradi vsega dogajanja ter dejstva, da se po sedmih letih rasti verjetno nahajamo v zadnjih fazi bikovega trga, vedno več vlagateljev sprašuje tudi po alternativnih naložbah. Med alternativnimi naložbami, katerih pomen je vedno večji tudi med slovenskimi vlagatelji, najdemo predvsem private equity sklade oz. sklade zasebnega kapitala. V Sloveniji je ta pojem in ta vrsta naložbe neznanka vsem nepoučenim vlagateljem, v tujini pa v take sklade že več kot 30 let vlagajo vsi ameriški, kanadski, angleški in nemški pokojninski skladi. V portfeljih pokojninskih skladov in večjih družin zaseda ta naložba zelo velik delež vsega premoženja. Najbolj znani skladi privatnega lastništva so skladi ameriških univerz (Yale, Harvard…).

V letu 2017 bo ključno aktivno upravljanje premoženja

Glede na naša pričakovanja ter pričakovanja drugih analitikov, bo leto 2017 zahtevno za vlagatelje. Tako kot lani, bo še posebej do izraza prišlo aktivno upravljanje premoženja, saj strategija Buy and hold v volatilnih časih praviloma ne prinaša nadpovprečnih donosnosti.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Prenesite si priročnik o alternativnih naložbah

Alternativne naložbe spadajo med naložbene možnosti, ki so vedno bolj razširjene tudi med slovenskimi vlagatelji. Zato smo se odločili za izdajo priročnika o alternativnih naložbah, s katerim bi radi predstavili prednosti in slabosti tega novega naložbenega razreda.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja