Zaradi manipulacij in kartelnega dogovarjanja več bank oglobila še Švica

Zaradi manipulacij in kartelnega dogovarjanja več bank oglobila še Švica

Švicarski varuh konkurence je zaradi manipulacij z obrestnimi merami in kartelnega dogovarjanja oglobil osem večjih bank, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupna višina kazni znaša 92,7 milijona evrov. Odločitev švicarskega organa prihaja dva tedna po tem, ko je zaradi podobnih razlogov tri banke kaznovala Evropska komisija.

Kot sporočilo švicarskega varuha konkurence povzema AFP, se globa nanaša na kartelno dogovarjanje in manipuliranje z obrestnimi merami med letoma 2005 in 2010. Med kaznovanimi bankami so Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, JP Morgan, Royal Bank of Scotland, Societe Generale in UBS.

Kot so pojasnili na švicarskem organu, so izvedli pet ločenih postopkov, ki so bili v celoti ali delno zaključeni. Največji del globe, 45,3 milijona frankov (42,4 milijona evrov), se nanaša na manipulacije z medbančno obrestno mero euribor.

Kot poroča AFP, so sicer štiri banke, Barclays, Deutsche Bank, RBS in Societe Generale, 5. decembra glede omenjene zadeve že dosegle poravnavo, ki jo je varuh odobril. Deutsche Bank, ki je skupaj z banko Barclays v kartelnem dogovarjanju sodelovala najdlje, je sicer zaradi razkritja informacij dobila polno imuniteto.

Največja globa je doletela banko Barclay, in sicer okoli 40 milijonov švicarskih frankov, sledila je RBS z 12,3-milijonsko globo, Societe General pa so Švicarji oglobili za 3,25 milijona evrov.

Drugi največji del skupne globe pa se nanaša na mešetarjenje z obrestno mero libor. V tem primeru je imela imuniteto RBS, ki je razkrila kartelno dogovarjanje. JP Morgan je bil deležen 33,9-milijonske kazni, še poroča AFP.

Priporoči članek prijatelju