Je podcenjenost delnic dovolj za rast?

Članek slika

Glede na ključne kazalnike so delnice trgov v razvoju podcenjene.

Čeprav so delnice iz držav trgov v razvoju od začetka leta v evrih izkazale zelo visok 15-odstotni donos in za najboljšimi ameriškimi delnicami iz indeksa S & P 500 zaostajajo zgolj 3 odstotke, se je njihova rast po ameriških volitvah ustavila. Od takrat je njihova vrednost ostala nespremenjena. Nasprotno je od volitev indeks S & P 500 pridobil skoraj 13 odstotkov, indeks evropskih delnic Euro Stoxx 50 pa dobrih osem odstotkov, vse merjeno v evrih.

Poleg tega je treba poudariti, da je pomemben del donosa prispevala rast ameriškega dolarja, ki je od volitev proti evru pridobil kar šest odstotkov in je zdaj vreden 1,04 evra. Nasprotno so valute držav v razvoju povprečno izgubile tri odstotke vrednosti. Padanje valut se je po sredinem zvišanju obrestne mere Fed ustavilo. Po pričakovanju investitorjev, da bo Fed leta 2017 zvišal obrestno mero še trikrat, je povsem verjetna nadaljnja rast tečaja dolarja, kar bi negativno vplivalo na surovinske trge.

Glede na ključne kazalnike so delnice trgov v razvoju podcenjene v primerjavi z delnicami z razvitih trgov. Kljub temu so posamezne države v razvoju zelo različne. V zadnjem mesecu od volitev so daleč največ pridobile ruske delnice, in sicer kar 25 odstotkov v evrih. To je rezultat dogovora o zmanjšanju črpanja nafte. Tudi podatek o rasti od začetka leta kaže na veliko, kar 62-odstotno rast tečajev tako ruskih kot brazilskih delnic. Za leto 2017 so analitiki previdni predvsem pri delnicah petih ''šibkih'' držav v razvoju: Turčije, Brazilije, Južne Afrike, Indije in Indonezije. Več je optimizma za kitajske in ruske delnice.

Graf: Izbrani indeksi (relativno gibanje, v odstotkih)

Vir: Bloomberg

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja