IEA: Dogovor o zmanjšanju proizvodnje nafte bi lahko hitro zmanjšal presežke na trgu

Članek slika

Dogovor največjih proizvajalk nafte, da omejijo proizvodnjo, bi lahko hitro zmanjšal presežke na trgu, ki potiskajo navzdol cene, je danes ocenila Mednarodna agencija za energijo (IEA). Če bodo proizvajalke spoštovale dogovor o zmanjšanju proizvodnje nafte bi to po mnenju mednarodne agencije lahko prispevalo k ponovni vzpostavitvi ravnovesja.

Nedavni dogovor bo prvi usklajen poseg v proizvodnjo nafte po letu 2001, ki ga bodo upoštevale tako članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), kot tudi 12 večjih proizvajalk, ki niso članice kartela, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Če se bodo članice in nečlanice držale dogovora, bi lahko presežki začeli upadati v prvi polovici prihodnjega leta," so zapisali v IEA. Uradnih napovedi sicer niso želeli podati, nakazali pa so, da bi zaloge nafte lahko upadle za 600.000 159-litrskih sodov dnevno.

Članice Opeca so sicer že na srečanju konec novembra napovedale zmanjšanje svoje proizvodnje v prvi polovici leta 2017 za 1,2 milijona na 32,5 milijona sodov nafte dnevno. Minuli konec tedna pa je 12 držav, ki niso članice Opeca, med njimi Rusija, obljubilo zmanjšanje proizvodnje za skupaj 558.000 sodov dnevno.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja