Rosneft kupil delež v ogromnem plinskem polju v Egiptu

Članek slika

Italijanska energetska družba Eni je največjemu ruskemu naftnemu koncernu Rosneft prodala 30-odstotni lastniški delež v egiptovski koncesiji Šoruk, h kateri sodi tudi plinsko polje Zohr, največje odkrito nahajališče zemeljskega plina v Sredozemskem morju doslej.

V prvem koraku bo Rosneft kupil 30 odstotkov koncesije, zagotovil pa si je možnost dokupa dodatnih pet odstotkov do konca leta 2017, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Posel je vreden 1,13 milijona dolarjev (1,07 milijona evrov), so danes sporočili iz Enija. Poleg tega bo Rosneft Italijanom povrnil 450 milijonov dolarjev stroškov investicije.

Eni je prek hčerinske družbe IEOC 90-odstotni lastnik koncesije, preostanek je od konca novembra v lasti britanske naftne družbe BP, ki prav tako utegne povečati svoj lastniški delež za pet odstotkov.

Rosneft si že dlje časa prizadeva razširiti obseg poslovanja na področju zemeljskega plina. Nahajališče plina Zohr, ki ga je Eni odkril lansko leto, pa je zanimivo tudi za druge tekmece. V njem naj bi se skrivalo 850 milijard kubičnih metrov plina, prve dobave pa so predvidene do konca leta 2017.

Eni je doslej največje znano nahajališče plina na svetu pred egiptovsko obalo odkril avgusta 2015. Plinsko polje, imenovano Zohr, naj bi prispevalo k temu, da bi bila država za več desetletij preskrbljena z energenti. Zaradi rasti potrošnje je Egipt v zadnjih letih postal uvoznik energentov, potem ko je še pred leti nafto in zemeljski plin prodajal v tujino.

Dogovor so sklenili na dan, ko je prvi mož Rosnefta Igor Sečin v Kairu obiskal predsednika Abdel Fataha al Sisija in druge visoke predstavnike države, s katerimi se je pogovarjal o sodelovanju na področju energetike, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Vlagatelji so napoved prodaje očitno dobro sprejeli. Enijeve delnice so se v začetku trgovanja na borzi v Milanu podražile za več kot tri odstotke in so najhitreje rastoča delnica v indeksu Euro Stoxx 50.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja